Drie korpsen werken samen in Politieassociatie Centrum

De politiezones Dilbeek, AMOW (Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel) en TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke) werken vanaf 1 januari 2015 samen als de Politieassociatie Centrum (Pace).

Door de samenwerking in een officieel statuut te gieten, willen ze de dienstverlening aan de burger verbeteren en de kosten drukken.

‘We waren al een hele tijd aan het uitkijken naar een vorm van samenwerking met andere gemeenten of andere politiezones’ zegt Willy Segers (N-VA), burgemeester van Dilbeek.

‘Fusieplannen met onder meer Halle en Beersel lieten we varen, net als het idee voor regiovorming met Halle, Beersel en Sint-Genesius-Rode. De zones AMOW en TARL werkten al nauw samen in een politieassociatie en hebben ons de hand gereikt.’

‘Voor ons is dit een manier om met dezelfde middelen meer te doen, onze dienstverlening op een hoger niveau te tillen en meer blauw op straat te krijgen.’

Concreet werkt de associatie, die 375 politiemensen telt voor 180.000 medewerkers, onder meer samen voor de cellenbewaking en de permanentie van de officieren van gerechtelijke politie, die als eerste ter plaatse moeten komen bij een misdrijf.

‘Op die manier moet er maar één dergelijke officier van dienst zijn voor de zone en geen drie’, zegt commissaris Kurt Tirez, korpschef van de politie AMOW. ‘Ook kunnen de patrouilles in de drie zones nu vanuit één centraal punt aangestuurd worden, en niet meer vanuit drie.’

Later willen de politiekorpsen de associatie uitbreiden naar onder meer de slachtofferbejegening, het intern toezicht en de gemeentelijke noodplanning. Ook worden de politionele actieplannen beter op elkaar afgestemd.

Topartikels bij Goeiedag.be