Finse vriendschapsband met Affligem in de maak

Affligem heeft deze week 61 muzikale inwoners uit het Finse Alavus te gast, een gemeente van 12.300 inwoners op 300 km ten noorden van de hoofdstad Helsinki.

Het gaat om het Alavuden Puhallin Orkesteri, een fanfare en koor en overigens een van drie oudste fanfares van Finland, gesticht in 1873.

De band tussen Affligem en Alavus is gegroeid dankzij Ingrid Geeraerts (49, links op de foto), een kleindochter van gewezen burgemeester van Teralfene, Edmond Geeraerts.

Ingrid woont en werkt al dertig jaar in deze Finse streek, bekend van zijn elanden, bruine beren en het noorderlicht, met winters tot -35 graden en zomers tot +35 graden. Ze leerde Finland op haar 18de kennen als uitwisselingsstudente.

Ingrid geeraerts‘Ik ben nog één keer naar huis teruggekeerd voor zes maanden, om daarna definitief naar ginder te verhuizen. Eén keer per jaar bezoek ik de familie in Vlaanderen, maar heimwee had ik nooit’, zegt Ingrid, moeder van vier en ginds aan de slag is als lerares Spaans en Frans.

De vrouw is er ook enorm bedreven in het sociale verenigingsleven.

‘Ik kreeg dan ook al jaren de vraag wanneer ik hen eens mee zou nemen naar Vlaanderen. Wel, hier zijn we dan eindelijk’, lacht ze.

Jumelage

Oud-schepen Paul Geeraerts, neef van Ingrid, brengt zijn nichtje jaarlijks een bezoek in het hoge noorden en vindt dat Affligem en Alavus ideale partners zouden zijn voor een ‘jumelage’.

De burgemeester en een politieke delegatie van Alavus komt later deze week naar Affligem om daarover van gedachten te wisselen met het gemeentebestuur van Affligem.

Voor de 61 Finse gasten, die in de voormalige abdij Maria Mediatrix overnachten, staat er een gevulde week aan de agenda.

Maandag werd een verkennende fietstocht georganiseerd door de streek, dinsdag zijn er bezoeken aan Ieper en Brugge en woensdag brengen ze onder leiding van een Fins Europarlementslid een bezoek aan het Europees parlement in Brussel.

Donderdag zijn ze te gast in de abdij Affligem. ’s Avonds om 20 uur brengen de Finnen in de cultuurzaal Sanderus dan een gratis dubbelconcert, samen met de fanfare Sint-Cecilia van Teralfene. Ze brengen samen ook een versie van ‘Finlandia’ van Jean Sibelius.

Vrijdag en zaterdag volgen nog uitstappen naar de kust en de markt van Aalst.

Lees ook: