Weyts: 'Dieren bij Animals Express goed verzorgd'

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ziet geen reden om op te treden tegen de oude vestiging van de dierenzaak Animals Express in de industriezone van Groot-Bijgaarden.

De gemeente Dilbeek had vorige week een controle gevraagd van de inspectie Dierenwelzijn omdat er, volgens hardnekkige geruchten via de sociale media, nog steeds dieren zouden verblijven in die oude vestiging, hoewel de winkel sinds 30 september is gesloten.

De inspectie voerde de gevraagde controle al vrijdagochtend uit, maar stelt dat er geen overtredingen op de reglementering van dierenwelzijn werden vastgesteld.

‘Alle aanwezige dieren werden op de gepaste wijze gehuisvest en verzorgd’, laat Weyts weten.

Volgens milieuschepen Karel De Ridder (Groen) van Dilbeek kan ook de gemeente momenteel niet optreden tegen Animals Express.

‘Er waren vijf honden en vijf katten aanwezig en daar heb je geen milieuvergunning voor nodig’, aldus De Ridder.

‘We nemen aan dat het gaat om de dieren die uiteindelijk naar Zellik zullen gaan. We blijven in elk geval met het college het dossier verder opvolgen.’

Animals Express opende eind september een nieuwe winkel op de Brusselsesteenweg in Zellik, al blijven de dierenhokken daar voorlopig leeg, omdat nog wordt gewacht op een inspectie.

Het winkelcomplex bestaat uit twee gescheiden winkels omdat het fokken en verkopen van honden en katten volgens de wet niet op hetzelfde adres mogen gebeuren. De gemeente Asse stelt dat het hele complex als één adres moet worden beschouwd.

De dierenrechtenorganisatie vzw BSPCA vindt het een goede zaak dat Animals Express aan kleinverschaling doet.

‘Belgische hondenverkopers mogen geen nesten uit andere kwekerijen of uit het buitenland verhandelen wanneer zij geen tien nesten uit eigen kweek verhandelen’, zegt Antony Godfroid, raadsman van BSPCA.

‘Hierdoor zal Animals Express geen honden van andere kwekerijen, afkomstig uit binnen- of buitenland, meer mogen verhandelen.

‘De gelijktijdige import van vele verschillende puppy’s is niet bevorderlijk voor de socialisatie van de dieren, waardoor dit vernieuwd business model van Animals Express een goede zaak is.’

Topartikels bij Goeiedag.be