Vrienden van De Boeck in het verzet tegen naamswijziging

Er komt steeds meer verzet vanuit de muziekwereld tegen een mogelijke naamswijziging van de Kunstenacademie August De Boeck. Rudy Tas, componist en als leraar reeds dertig jaar verbonden aan de August De Boeckacademie, schreef een open brief aan het schepencollege van Asse om zijn verzet tegen het mogelijk schrappen van de naam August De Boeck duidelijk te maken.

‘Een school die zijn verleden niet eert, heeft geen toekomst,’ stelt hij onomwonden. Hij verwijst hierbij naar de groeiende internationale reputatie van August De Boeck die zeker ook afstraalt op de kunstenacademie.

Beethoven

Aanleiding tot deze brief is een vergadering van het schepencollege van Asse waar een mogelijke naamswijziging van de August De Boeck Academie wordt besproken met het argument dat de vlag de lading niet meer dekt nu de Academie naast de afdelingen muziek, dans en woord nu ook een afdeling beeldende kunsten krijgt. ‘Het Van Beethoven Strijkkwartet speelt niet alleen werk van Van Beethoven en in het Vlaams Symfonieorkest spelen ook niet-Vlamingen,’ stelt Rudy Tas.

De brief van Tas krijgt bijval van o.m. Frank Teirlinck, August De Boeck biograaf, die wijst dat Emmanuel Geeurickx de academie de naam van August De Boeck gaf. Hij voegt eraan toe: ‘Hij is nog maar pas overleden en men maakt zijn levenswerk ongedaan’. Teirlinck roept het gemeentebestuur van Merchtem en vele vrienden van het werk van August De Boeck op om alles in het werk te stellen om een naamsverandering te voorkomen.

Topartikels bij Goeiedag.be