Brand in carnavalswerkhallen, twee hallen verwoest (+ video)

Er heeft vanavond een zware brand gewoed in de carnavalswerkhallen op de Hoge Vesten in Aalst. Het is woensdag, dat is traditioneel een werkavond.

brand aalst carnavalswerkhallen 1De brand is ontstaan rond 20 uur. De brandweer van Aalst, bijgestaan door alle korpsen in de buurt, had de brand rond 22 uur onder controle. De rookpluim was vanavond trouwens tot vele kilometers in de omtrek te zien.

Er zouden uiteindelijk twee hallen volledig verwoest zijn, 1 en 10. Ook aan de loodsen 2 en 9 is er veel schade, het dak is er ingestort. Hoe groot de ravage werkelijk is, zal pas later blijken.

De brand zou ontstaan zijn bij slijpwerken. Er viel één lichtgewonde. Het slachtoffer heeft brandwonden in het gezicht.

De bewoners van Aalst en Erembodegem moesten ramen en deuren gesloten te houden.

In de werkhallen bevinden zich de praalwagens. Er is dus veel brandbaar materiaal, zoals verf en piepschuim, met een zekere toxiciteit.

Update 22.45 uur: De hulpdiensten zijn nog steeds bezig met het nablussen en dat zal nog geruime tijd duren. Met de hulp van de helikopter van de federale politie kon gericht geblust worden, omdat de brandhaard vanuit de lucht goed viel waar te nemen. Hierdoor kon toch nog een groot deel van de hallen gevrijwaard blijven.

Burgemeester Christoph D’Haese liet uit voorzorg het spoorverkeer vertragen. Ook de naburige gemeenten Affligem en Haaltert en het bedrijf Syral werden verwittigd. Het parket stelt een branddeskundige aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

Het advies van de hulpdiensten om ramen en deuren gesloten te houden wordt opgeheven. De stad vraagt uitdrukkelijk aan burgers om op veilige afstand te blijven van de carnavalswerkhallen, gelet op het instortingsgevaar. Politie en brandweer blijven de hele nacht ter plaatse.