Dirk Martens is ereburger van Aalst

De gemeenteraad van Aalst kent officieel het ereburgerschap toe aan Dirk Martens. Daarmee is de Aalsterse drukker en uitgever uit de 15de-16de eeuw de negende ereburger van Aalst.

De onmiddellijke aanleiding voor het ereburgerschap is de 500ste verjaardag van de uitgave door Dirk Martens van het wereldvermaarde boek Utopia van Thomas More.

Schepen van Erfgoed Karim van Overmeire (N-VA): “We willen geen inflatie van ereburgers. Dirk Martens is echter niet alleen belangrijk als één van de eerste drukkers van de Nederlanden, maar ook als verspreider van humanistische ideeën. Daarmee sluiten we aan bij de actualiteit. Zowel het Dirk Martenscomité als de stad Aalst zullen volgend jaar activiteiten organiseren om Dirk Martens en de druk van Utopia te herdenken. We willen Dirk Martens ook een plaats geven in de nieuwe bibliotheek die tegen 2018 klaar moet zijn.”

’t Gasthuys Stedelijk Museum organiseert volgend jaar een tentoonstelling van 14 oktober 2016 tot en met 11 december 2016 rond Utopia en Dirk Martens. Dit sluit aan bij de grote Utopiatentoonstelling in het stadsmuseum M te Leuven.

Ook de Academie voor Beeldende Kunsten neemt Utopia op als jaarthema. De resultaten zullen te zien zijn op de Opendeurdag op 30 april 2016.