Natuur en Bos zet vanaf maandag 7 juni verschillende Schotse hooglanders in om de spoorwegberm in Dilbeek te begrazen. De kans is dus groot je dat deze meest exclusieve en fotogenieke koeien van de streek binnenkort wel eens tegenkomt. De grazers zullen tot in het najaar proberen vermijden dat de bermen langs de spoorweg dichtgroeien. Bijkomend voordeel: deze actie komt de biodiversiteit ten goede.
Sinds april staan er sinds kort ook zo’n Schotse hooglanders aan het gras langs Hertigem- en Liedekerkebos. Maud, Mutti en Duff werden er geplaatst door Philippe Vandenberghe en zijn vriendin Oona Asselman uit Roosdaal. Binnenkort dus ook in Dilbeek, want daar kocht Natuur en Bos recent enkele percelen aan langs het treintraject Brussel-Gent-Oostende. De bedoeling van deze aankoop is om ze natuurgericht te ontwikkelen met in de hoofdrol enkele Schotse hooglanders. De samenwerking met spoorbeheerder Infrabel zorgt ervoor dat deze dieren binnenkort kunnen grazen op de spoorwegberm tussen Ijsbergstraat en Roomstraat over een afstand van 800 meter.
Uitwerpselen als voedingsbron
Die fiere Schotse hooglanders komen dit keer ook opnieuw van Philippe en Oona. “Ze zochten een geschikte plek om de kudde te laten grazen en de ruige natuur langs de spoorwegberm komt hiervoor perfect in aanmerking”, vertelt boswachter Tom Brichau. “Een prima win-win situatie, want hooglanders kunnen goed uit de voeten op hellingen, zijn weinig kieskeurig en eten plantensoorten die andere runderen links laten liggen zoals netels en distels. Ze zorgen al grazend voor nieuwe dynamiek in het landschap met een grote aantrekkingskracht voor zeldzame vogels, zoogdieren en insecten. Hun uitwerpselen doen daar als voedselbron voor planten en sommige dieren nog een schepje bovenop.”
op maandag 7 juni zullen de hooglanders verwelkomt worden op de weide voor een maand acclimatiseren. Nadien kunnen de dieren volop hun gang gaan tot in het najaar. Het is misschien wel een kudde die nauwelijks verzorging nodig heeft, die altijd rustig zijn en niet snel overprikkeld in een drukke omgeving met veel mensen en felle bewegingen en geluiden: toch wordt de toegang tot het gebied verboden. “Het blijven natuurlijk wilde dieren die in paniek kunnen geraken als er bijvoorbeeld kinderen op hun aflopen”, sluit Brichau af. “Het zijn prachtige grote grazers die een enorme aantrekkingskracht uitoefenen, buurtbewoners zijn zeker welkom om ze van achter de omheining te komen bewonderen. Maar houd altijd voldoende afstand en voeder ze nooit.”