Geen officieel fandorp maar wel samen supporteren in het kleinste cafeetje: “Shotje elke keer als de Duivels scoren”

Geen groots opgezet Rode Duivels-fandorp in Vilvoorde en ook andere initiatieven blijven zeer beperkt. Maar waar je de komende weken zeker wél terechtkan voor de nodige WK-sfeer is in Het 13de Gebod op de Grote Markt, uitgerekend het kleinste cafeetje van Vilvoorde. “Elke keer als de Duivels scoren geef ik een shotje van het huis”, belooft cafébaas Alain Poot (57).

De sof met het fandorp in Asiat Park en ook de afgelaste initiatieven elders zetten een domper op het sentiment richting WK. In Vilvoorde blijft vooral De Kruitfabriek over waar zowat 500 man kan verzamelen voor de matchen van de Rode Duivels. Intussen blijkt ook dat er maar weinig interesse is voor de zogenaamde WK-cheque. De stad voorziet cheques van 250 euro voor horecazaken en verenigingen die de WK-wedstrijden van de Rode Duivels willen uitzenden op groot scherm. Maar er werden nauwelijks zeven aanvragen ingediend. Onder meer naar Scouts en Gidsen Vilvoorde, Chiro Houtem, café De Kwakkel in Koningslo en de vzw 1001Schakels zetten iets op poten.

Ook in Het 13de Gebod, het pittoreske cafeetje op de Grote Markt, kunnen de supporters terecht . “In tegenstelling tot sommige anderen gaan wij wel voor sfeer tijdens het WK”, zegt een enthousiaste cafébaas. “Ik heb de plaatsing van een tent voor het café aangevraagd en die is goedgekeurd.”

De wedstrijden zullen gevolgd kunnen worden worden op twee grote televisieschermen. “Ik zend alle WK-matchen uit behalve de openingsmatch zondag. Qatar tegen Ecuador, daar ga je niet te veel volk voor zien en ze geven bovendien slecht weer zondag. Ik ga er dus maandag aan beginnen. Vanaf dan worden de drie matchen per dag integraal live uitgezonden onder mijn tent op het verwarmd terras. Niet enkel de Duivels dus, de voetballiefhebber zal hier steeds terechtkunnen.”

In totaal zal een goede 100 man gezamenlijk kunnen supporteren aan Het 13de Gebod. “Binnen kan er een 30 à 40 man zitten en staan. Buiten staan er een twaalftal tafels en kan je ook rechtstaan met zowat 50 à 60 man. Als de Belgen spelen zullen we wel aan die 100 komen. Bij de andere wedstrijden verwacht ik niet de grote toeloop. Het is een rare periode ook, met de winter voor de deur. Door het wegvallen van het project in Asiat Park verwacht ik wel wat meer volk maar die zullen ook wel voor een deel richting De Kruitfabriek trekken.”

Vrijdag wordt de tent geplaatst. “We moeten alles nog wat voorbereiden. Of we een ‘specialleke’ gaan doen? Vorig jaar tijdens het EK heb ik iedere keer dat de Rode Duivels scoorden getrakteerd op een shotje van het huis. Dat ga ik deze keer ook doen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise