Derde overval op Carrefour Express in twee weken tijd

Voor de derde keer op twee weken tijd werd zaterdagmorgen een Carrefour Express buurtwinkel overvallen in Vilvoorde. Deze keer werd de buurtwinkel in de James Ensorlaan geviseerd, de voorbije weken was de vestiging in de Leuvensestraat tot twee keer toe het doelwit.

Twee verdachten hebben omstreeks 7.30 uur de winkel betreden en een handvuurwapen getoond. Onder bedreiging moest het personeel geld afstaan. De verdachten hebben daarna de vlucht genomen in een grijs voertuig. Verdere details zijn nog niet bekend. Er is een onderzoek geopend. Alle pistes en mogelijke verbanden met de eerdere feiten gepleegd in de Leuvensestraat in Vilvoorde op 29 augustus en 4 september worden daarbij onderzocht.

Hans Bonte (Vooruit), de burgemeester van Vilvoorde, reageert verbolgen: “We moeten er alles aan doen om deze plaag een halt toe te roepen. Niettegenstaande de snelle respons van onze politiemedewerkers en het grondig opsporingswerk lijkt onze stad in de greep van een bende overvallers. We kunnen echter niet om de pijnlijke vaststelling heen dat onze politieorganisatie mensen en middelen ontbreekt om efficiënter te kunnen optreden en preventief de nodige inspanningen te doen. Het wordt stilaan duidelijk dat de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wakker moet schieten. Een paar maanden na de alarmkreet van de korpschefs van Halle-Vilvoorde over de structurele tekorten bij de politiediensten van Halle-Vilvoorde heeft de minister geen enkele oplossing geboden. De overvallenplaag in Vilvoorde toont bovendien het failliet aan van het Federaal Kanaalplan. Met een papieren plan dat de schijn hoog houdt geraken we nergens. Het is noodzakelijk dat de verdere afbouw van de personeelseffectieven van het Kanaalplan per direct gestopt wordt en dat er nieuwe federale agenten structureel het Kanaalplan opnieuw komen versterken.”

Als voorzitter van het politiecollege van de politiezone VIMA vraagt Bonte ‘de directe installatie van een ‘Flitsteam’ die de handelszaken beter beschermt’. “Deze aanpak heeft in het verleden zijn diensten bewezen om tijdens de donkere maanden op een preventieve manier resultaten te boeken. Door de structurele problemen bij onze politiezones – onder meer door de afbouw van de versterking uit het Kanaalplan – kan VIMA dergelijke flitsteams niet meer op eigen kracht bemannen. Om die reden zal ik mijn bevoegdheid gebruiken om federale agenten te vorderen. Minister Verlinden moet inzien dat ook in de rand rond Brussel onze mensen het recht hebben op bescherming en veiligheid. Het begint stilaan te gelijken op schuldig verzuim.”

Korpschef Erik Bassleer reageert eveneens met ongeloof: “We proberen, ondanks onze capaciteitsproblemen, nog extra toezicht te organiseren. Onze lokale recherche is intensief op zoek naar de verdachten van de verschillende overvallen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise