Duurzaam Pajots erfgoed in de kijker tijdens Open Monumentendag 2022

Op zondag 11 september zwieren weer heel wat interessante monumenten hun deuren wagenwijd open voor een gratis bezoek. Open Monumentendag is de vaste afspraak voor liefhebbers van onroerend erfgoed en een ideale gelegenheid om waardevolle, oude gebouwen te (her)ontdekken. Dit jaar staat het grootste erfgoedfeest van Vlaanderen in het teken van “duurzaamheid”, een actueel en hip thema dat ook sterk leeft binnen de erfgoedsector. Ook in het Pajottenland en de Zennevallei valt op 11 september weer heel wat te beleven en te bezoeken.

Met bijna 30 verschillende activiteiten in niet minder dan 10 gemeenten (Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Halle, Lennik, Linkebeek, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat) is er in onze regio voor elke erfgoedliefhebber wat wils. Iedereen vindt ongetwijfeld wel iets wat past bij zijn of haar interesses.

Open Monumentendag is uiteraard de uitgelezen kans om fascinerende monumenten te bezoeken. Dit jaar openen o.a. het kasteel van Beersel, Villa Servais en Den Hert (Halle) de deuren. In kasteel Kruikenburg in Ternat duik je in het boeiende levensverhaal van Everard T’Serclaes. Loop er ook zeker even langs in het basiskamp van Randatlas waar vzw De Kleine Expeditie niet alleen op zoek gaat naar verhalen uit het verleden, maar ook van mensen die er nu wonen, werken of leven.

Avonturiers kunnen in Halle de toren van basiliek beklimmen of in oude kelders op zoek gaan naar restanten van de verdwenen burcht. Muziekliefhebbers komen dan weer aan hun trekken met (dans)orgelmuziek en beiaard- en promenadeconcerten. Amateurs van bier en brouwerijen ontdekken het boeiende verhaal van de hopasten van Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle of kunnen terecht in de oude mouterij Van Roye (huidige Den AST in Halle). Natuurliefhebbers komen dan weer aan hun trekken in de (beschermde) rotstuin van het provinciedomein van Huizingen of in de museumtuin van Gaasbeek. Verder kan je ontdekken wat de 100-jarige tuinwijk Zuun in Sint-Pieters-Leeuw zo bijzonder maakt, kom je in Galmaarden te weten hoe je molenstenen moet “billen” of heb je de unieke kans om een ritje met een historische autobus te maken tussen Schepdaal en stelplaats Leerbeek. Uiteraard is ook aan gezinnen en kinderen gedacht met een aangepast aanbod met workshops, zoektochten en zelfs een heuse “schattenbingo”.

Op zoek naar een activiteit in jouw buurt? Je vindt zeker een evenement dichtbij op  www.openmonumentendag.be.

Topartikels bij Goeiedag.be