Vernieuwd op- en afrittencomplex Koningslo pak veiliger met fietsbrug

Het vernieuwde op- en afrittencomplex van de ring in Koningslo is in gebruik genomen. Het verkeer zal er veiliger en vlotter verlopen. De plaatsing van de definitieve ‘vliegende’ fietsbrug is wel pas voor het najaar.

De werken aan de Medialaan/de Tyraslaan (N209) zijn voorlopig klaar, inclusief voorlopige fietsbrug. “Deze scheidt fietsers en voetgangers van het gemotoriseerd verkeer”, zegt Ief Janssens van De Werkvennootschap. “Omdat de brug onder de Ring én over de op- en afritten loopt, fiets en stap je conflictvrij. De fietsbrug is onderdeel van het fietssnelwegen-netwerk en sluit ten noorden van de Ring aan op de Poststraat en Domein Drie Fonteinen en ten zuiden van de Ring op de Indringingsweg.”

De eigenlijke brugconstructies om de oprit naar de buitenring en de afrit van de binnenring te overspannen, konden echter nog niet geleverd worden. “Daarom hebben we voor fietsers en voetgangers drie tijdelijke brugdelen geplaatst zodat de fietsinfrastructuur al open kan. Zo kunnen actieve weggebruikers het verkeerscomplex in alle veiligheid passeren, zij het over een beperkte breedte. Volgens de huidige planning kunnen de definitieve brugdelen in het najaar geplaatst worden. Vervolgens wordt het fietspad afgewerkt en gaat de fietsbrug over zijn volledige breedte open.”

De Medialaan/de Tyraslaan werd verlaagd om de fietsbrug te kunnen bouwen. Daarnaast schoven de rijwegen op naar de oostzijde (kant Zaventem) en werd alles compacter en beter ‘leesbaar’ aangelegd. Intelligente verkeerslichten aan de op- en afritten zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. “Omdat de infrastructuur compacter is gemaakt, kwam ruimte vrij voor groene verbindingen tussen de parkgebieden aan weerszijden van de Ring. Dankzij enkele ecopassages kunnen dieren beide kanten van de Ring bereiken en de Medialaan veilig kruisen. Tegelijk onderging ook de brug van de Ring een renovatie, met een vernieuwing van de brugvoegen en de vangrails. Daardoor is de levensduur aanzienlijk verlengd”, besluit Janssens.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise