Openluchtzwemmen in insteekdok deze zomer beperkt toegelaten: “Willen hier hotspot maken aan het water”

Zwemmen in openlucht kan voortaan in Vilvoorde. Het is te zeggen: wie zich lid maakt van triatlonclub Tribe kan er vanaf nu onder begeleiding zwemmen op zaterdag. Nog niet zoals de jaarlijkse weerkerende wildzwemmers het zich hadden voorgesteld waarschijnlijk. “Maar als deze testfase goed verloopt, hopen we vanaf volgend jaar te kunnen uitbreiden en het ruime publiek toe te laten.”

De stad Vilvoorde heeft een akkoord met de Vlaamse Waterweg om het insteekdok van het kanaal te gebruiken als zwemwater. Onder strikte voorwaarden weliswaar. “We hebben zelf een aanvraag ingediend”, legt sportschepen Moad El Boudaati (Vooruit) uit. “Twee jaar geleden al was er een grote vraag om in de zomer openluchtzwemmen aan te bieden. We hebben zelf gedacht aan een openluchtzwembad maar dat was veel te kostelijk. Hier hebben we echter een prachtig open gebied waar ook onze triatlon plaatsvindt. Recent hebben we de vergunning gekregen om één keer per week op zaterdag van 9 tot 10 uur en van 10 tot 11 openluchtzwemmen toe te laten. In deze twee blokuren zullen telkens 50 man mogen komen zwemmen. In eerste fase doen we dit gecontroleerd door te verplichten om lid te zijn van triatlon Tribe. Omdat zij dan ook de verzekering regelen en als stok achter de deur dat de mensen die hier zwemmen ook effectief kunnen zwemmen.”

De sportschepen benadrukt dat het gaat om een testfase. “Waarbij we naar volgend jaar toe gaan evalueren of we dit gaan uitbreiden met eigen redders. Als je het meteen opengooit voor iedereen riskeer je mensen aan te trekken die niet kunnen zwemmen of die na de uren komen als er geen toezicht is. We zijn al blij dat we met één voet in het water zitten. Als alles goed verloopt dan kunnen we volgend jaar een nieuwe stap zetten en er op termijn een hotspot aan het water van maken.”

Toch is het nu al laagdrempelig volgens El Boudaati. “Voor 45 euro kan je de hele zomer elke week komen zwemmen. Er is ook echt wel nood aan. Als je met zo’n tropisch weer zit zoals nu dan springen sommige jongeren toch in het water en dat willen we niet. Daarom nemen we zelf het initiatief. Dat neemt niet weg dat als er zich ook nu wildzwemmers aandienen die zoals in het verleden door de politie uit het water gehaald zullen worden en beboet.”

Voorzitter Stefaan van Tribe – goed voor een 200-tal leden – is enthousiast over het initiatief maar steekt toch een kleine waarschuwende vinger op. “Het is een fantastische locatie voor triatleten en getrainde zwemmers. Voor mensen die puur omdat het warm is eens in het water willen springen is het geen geschikte omgeving. Je kan hier ook niet rechtstaan in het water en er is ook geen strand.”

Zaterdag doken er al een 30-tal leden van de club het water in. “Andere zwemmers moeten zich eerst registreren, idealiter op voorhand al online. Wij maken dan een lidmaatschap aan zodat ze gedekt zijn door onze verzekering. Dan kunnen zij mee in het water.” www.triatlon.be/openwater

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise