Sikh-tempel mag na jarenlange sluiting opnieuw open

De Vilvoordse sikh-tempel Gurdwara Guru Nanak Sahib mag opnieuw de deuren openen. De tempel werd de voorbije jaren op burgemeestersbevel meermaals gesloten omdat er onder meer een zweem van mensensmokkel rond de tempel hing en er ook onderlinge disputen waren. Daarna liet een gebrekkige brandveiligheid een heropening niet meer toe.

De sikh-tempel in de Lange Molensstraat is de voorbije jaren allesbehalve onbesproken gebleven. Al in 2014 werd de tempel gesloten door burgemeester Hans Bonte (Vooruit). Er werden in die periode 11 Indiërs – waaronder één minderjarige- die illegaal in ons land verbleven, aangetroffen in de Parmentierloods aan de Houtkaai. Zij frequenteerden allemaal de sikh-tempel waar ze gratis eten kregen.” Er was sprake van een crimineel netwerk dat gebruik maakte van de sikh-tempel waarbij het volgens Bonte ‘geenszins duidelijk was of dit met of zonder de medewerking van de verantwoordelijken gebeurde’. “Feit is dat de tempel functioneert als een magneet voor illegale mensenhandel, ook met minderjarigen”, klonk het toen.

Vervolgens werd de tempel in september 2016 opnieuw voor onbepaalde duur gesloten. Aanleiding was toen de rivaliteit tussen een aantal clans, waardoor de veiligheid er niet langer gegarandeerd was. Kort voordien liep een dispuut er immers helemaal uit de hand en moest de politie massaal tussenkomen. “Er dreigden slachtoffers te vallen”, aldus Bonte. “Het gevaar op escalatie is reëel is en er nieuw geweld dreigt. Niemand sluit uit dat er op een gegeven moment een wapen wordt getrokken of een steekpartij plaatsvindt.” Een procedure bij de Raad van State mocht niet baten: de tempel bleef gesloten.”

Daarna zorgden vooral problemen met de brandveiligheid er samen met een gebrek aan transparantie over wie het nu voor het zeggen had ervoor dat de tempel dichtbleef, en dat tot op vandaag. “Dat ging dan over de aanwezige materialen en het gebrek aan nooduitgangen.”

Uiteindelijk werd een architect onder de arm genomen met het oog op de nodige verbouwingen. “Wij hebben ondertussen gewerkt aan de brandveiligheid en hebben een gunstig attest kunnen bekomen van de brandweer”, zegt Kuldip Malhi, juridisch vertegenwoordiger van de vzw Guru Nanak Sahib. “Wij plannen terug open te gaan op zondag 29 mei om 11 uur waarbij wij ook de burgemeester hebben uitgenodigd.”

Bonte stelt wel geregeld overleg en volgehouden transparantie als voorwaarde voor de heropening. “Maar het is nu tenminste duidelijk wie in het bestuur zit, wie de voorzitter is en wie de verantwoordelijkheid draagt voor het uitbaten van de sikh-tempel.” In Vilvoorde wonen hooguit een paar tientallen sikhs, maar door zijn centrale ligging komen er honderden sikhs van heinde en ver bidden in de tempel.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise