Naweeën van corona spelen clubs parten: geen Fiesta Rociera of Spaanse tent op jaarmarkt

Er komen dit jaar geen Spaanse feesten in Vilvoorde. Ook de eerste jaarmarkt sinds 2019 zal er eentje zijn zonder Spaanse tent. De twee organiserende clubs slaan om diverse redenen een jaartje over met corona als gemeenschappelijke boosdoener.

De ‘Fiesta Rociera’ wordt jaarlijks rond Pinksteren gevierd door de Spaanse gemeenschap in Vilvoorde. In 2019 kwam er op de 28ste en voorlopig laatste editie nog 6.000 man afgezakt naar het Domein Drie Fonteinen om van de zuiderse geneugten te genieten. De voorbije twee jaar lagen de festiviteiten sowieso stil door corona. En daar komt nu dus nog een jaartje bij, zelfs nu het allemaal terug mag.

De organiserende club C.A.C.D. Peñarroya laat om diverse redenen verstek gaan. “De belangrijkste reden is dat wij gedurende twee jaar geen Spaanse feesten meer hebben kunnen organiseren en onze club echt stilgelegen heeft”, zegt bestuurslid Juani Caballero Gallardo. “We telden voor corona 250 à 300 betalende leden, in 2021 bleven er daarvan nog 50 over. Door dat alles zitten wij met een serieus gat in ons budget. Daarbij komt ook nog eens dat we weg moeten uit ons pand op de Mechelsestraat. We moeten dus op zoek naar een nieuwe locatie wat heel wat vraagtekens meebrengt betreffende de toekomst van onze vzw. Wij beginnen ook normaal al in januari met de organisatie en het zoeken van sponsoring. Maar toen wisten we nog niet dat de feesten wel konden doorgaan. Anders was er misschien wel een light-versie mogelijk geweest. Maar nu was het te laat. We hebben uiteindelijk beslist om te focussen op het voortbestaan van onze club om er vervolgens volgend jaar terug voor te gaan.”

Ook op de jaarmarkt op 9 mei zal je niet kunnen smullen van een overheerlijke paella in de sfeervolle Spaanse tent. “Door de onzekerheid vanwege corona”, zegt Fernando Ramirez van Peña Andaluza de Vilvoorde. “ In november beginnen we normaal al met de opstart. Er komt namelijk heel veel bij kijken: bestellingen plaatsen, een tent huren, vrijwilligers inplannen,… Voor zo’n organisatie van vier dagen zijn er 70 paar helpende handen nodig. We wisten zelfs in februari nog niet dat alles wel zou kunnen doorgaan. Als alles op het laatste moment weer in duigen was gevallen, zou dit weer voor heel wat kosten gezorgd hebben. Daarom zijn we liever voorzichtig en opteren we voor een sabbatjaar.”

Gemeenteraadslid met Spaanse roots, Remy Esquiliche (Open VLD) begrijpt de beslissing van de clubs om een jaartje over te slaan. “Maar ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen genieten van deze twee Spaanse ‘fiestas’. Beide verenigingen kampen met dezelfde uitdagingen. Op de langere termijn, maak ik me toch zorgen. Ik pleit dan ook al jaren voor het fuseren van de twee Spaanse clubs in onze stad. Dat kan ook een oplossing zijn om samen de Spaanse cultuur, traditie en gastronomie die onze stad rijk is, te blijven doorgeven aan de volgende generaties en aan alle Vilvoordenaars.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise