Groen licht voor inzet politiedrone in ‘uitzonderlijke gevallen’

De gemeenteraad heeft zich akkoord verklaard met het inzetten van een politiedrone op het Meisese grondgebied. Die werd inmiddels aangeschaft door de politiezone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise). Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) benadrukt dat het enkel zal gaan om ‘uitzonderlijke gevallen’.

Op basis van de wet op het politieambt dient de korpschef van de politiezone een aanvraag te doen aan de gemeenteraden van de politiezone om drones te mogen gebruiken in niet-besloten plaatsen.

De oppositie – er waren zes onthoudingen – had enige privacybezwaren maar burgemeester Gerda Van den Brande sust. “Deze drone zal enkel maar ingezet worden bij specifieke gevallen als daar zijn: grote evenementen, zware ongevallen, overstromingen of bijvoorbeeld ook om een voortvluchtige op te sporen”, legt ze uit. “Soms springt de helikopter van de federale politie al eens bij voor interventies als die in de buurt is. Dus eigenlijk is het bijna vergelijkbaar met dien verstande dat we met die drone altijd op een bijkomend hulpmiddel zullen kunnen rekenen. Maar het zal altijd een uitzondering blijven. De drone zal alleszins nooit zomaar ingezet worden om even te gaan ‘patrouilleren’ en zo maar over de tuinen van de mensen te vliegen. Dat is zeker niet de bedoeling.”

De informatie en persoonsgegevens die verzameld worden door middel van camera’s kunnen worden geregistreerd en bewaard voor in principe niet langer dan 12 maanden, met daarbij ook restrictieve toegang tot de data.

De kostprijs valt mee volgens Van den Brande. “We hebben een beetje vergeleken met omliggende zones maar uiteindelijk hebben we gekozen voor de goedkoopste in het aanbod met een prijskaartje van 6.751 euro. Er is één personeelslid van de zone die al een opleiding heeft gevolgd maar er zal nog een tweede bijkomen zodat er steeds een back-up is. De toekomst zal uitwijzen in hoeverre dat die drone zal ingezet worden en zijn nut zal bewijzen.” Ook Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos, de twee andere gemeenten in de zone, hebben groen licht gegeven voor de inzet van de drone.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise