Ervaar ‘de Correctie’ via je smartphone: unieke expo over verhalen en architectuur van 18de eeuwse Tuchthuis

Een gloednieuwe tentoonstelling brengt het imposante 18de eeuwse Tuchthuis in Vilvoorde naar buiten via ‘Augmented Reality’. De vervallen erfgoedparel kan niet fysiek worden bezocht maar via je smartphone of tablet wordt het nu wel ‘toegankelijk’. Zeven jonge kunstenaars bewerkten de verhalen, geschiedenis en architectuur.

Het Tuchthuis was oorspronkelijk een heropvoedingsgesticht voor landlopers, bedelaars en jonge diefjes. In de volksmond sprak men van ‘De Correctie’. Vanaf 1871 werd het een militaire instelling en dat bleef het voor zo’n 100 jaar. Vandaag is het deel van een prestigieus stadsvernieuwingsproject. In het gerenoveerde rechtergedeelte zijn een hotel en verschillende verenigingen ondergebracht. Maar de oostvleugel van het gebouw is nog in bijna originele staat. Denk aan: lange, duistere gangen, traliewerk, kleine cellen, piepende deuren, nauwelijks daglicht, wilde begroeiing, graffiti van getormenteerde gevangenen, de holle echo van voetstappen en veel duiven. Helaas kan je dat gedeelte om veiligheidsredenen vandaag niet bezoeken in afwachting van renovatie.

Het Tuchthuis kent een boeiende geschiedenis van verhalen over dwangarbeid, overbevolking, pyromanie, ontsnappingen en een beroemde architect die van fraude werd beticht. Zeven jonge kunstenaars bewerkten dat alles en brengen het naar buiten via ‘augmented reality’. Door je camera van je smartphone of tablet op de zwart-witte vlakken te richten maak je zonder een voet binnen te zetten in het Tuchthuis kennis met een aantal fascinerende verhalen en architecturale constructies.

De zeven deelnemende kunstenaars zijn Rachel Daniels, Jago Moons, Stan Lievens, Freya van Nieuwenhuysen en Ditte Jacoby, Monica Ruiz Loyola en Magali Hertoghe. Ze werkten met audio-opnames, het archief, gevonden voorwerpen en hun eigen fascinaties.

“Het is een heel interessant project”, zegt Lucas Dewulf, samen met Jannes Lambrecht een van de twee curatoren. “Het ligt namelijk op het kruispunt van erfgoed en nieuwe digitale media via kunstenaars die verschillende media gebruiken: podcasts, installatiekunst, illustratie en architectuur. We hebben audioverhalen, animaties, architecturale 3D-objecten en ook scans van de binnenkant van het Tuchthuis die we allemaal naar buiten kunnen brengen via de smartphone.”

“Een bezoek aan het Tuchthuis met gids is één van onze belangrijkste toeristische trekpleisters”, zegt schepen van Toerisme Tine Paredis (CD&V). “Omwille van veiligheidsredenen is een fysieke gidsbeurt in de oude vleugel jammer genoeg niet mogelijk, maar we vonden met de AR-beleving een waardig alternatief om de geschiedenis van het Tuchthuis te ontdekken.”

“Het is dan ook belangrijk dat we blijven inzetten op de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het erfgoed in Vilvoorde”, besluit Cultuurschepen Moad El Boudaati (Vooruit).De tentoonstelling is gratis en op om het even welk moment te bezoeken.

Meer info via: www.tuchthuis.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise