Onkruid tierde welig op ‘De Levis’ maar van 1,5 miljoen hennepplanten geen spoor

De hennepoogst in Vilvoorde is mislukt. Althans op de Akzo-Nobelsite langs de Leuvensesteenweg. Daar werden voor de zomer 1,5 miljoen hennepplanten gezaaid. Géén wietkwekerij voor alle duidelijkheid maar een tijdelijke invulling voor de komst van een nieuwbouwproject. De planten zouden verwerkt worden tot isolatiemateriaal. Het enige dat er sindsdien echter vooral gegroeid heeft is onkruid.

De Akzo Nobel-site, in de volksmond beter bekend als ‘De Levis’, krijgt na jaren stilstand eindelijk een nieuwe toekomst. Het 1,5 hectare grote braakliggende terrein tussen de Leuvensesteenweg, Perksestraat en Zavelstraat is een stille getuige van het verleden van Vilvoorde als ‘verfstad’. De sanering van het grondwater is er na jaren nog steeds aan de gang. Maar dat staat niet in de weg van ‘De Perken’, een nieuwbouwproject met een mix van functies, dat in juni vorig jaar werd voorgesteld.

Eén van de opvallendste zaken daarbij was de tijdelijke invulling van het voormalige industrieterrein. In afwachting van de definitieve goedkeuring van het project had de projectontwikkelaar namelijk beslist om ongeveer één hectare in te zaaien met hennepzaad.

Bedoeling is om van die hennep – ruim 1,5 miljoen planten – een natuurlijk isolatiemateriaal te maken. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de soort die gebruikt wordt voor het roken van cannabis en ook de typische geur is niet waarneembaar. “De geoogste planten kunnen niet alleen gebruikt worden als isolatiemateriaal, hennep is ook een CO2- negatief product. De planten nemen tijdens de groeifase 22 ton CO2 op”, ”, klonk het enthousiast bij de voorstelling. “Van de bloemetjes van de hennepplant, die niet bruikbaar zijn om er isolatie van te maken, maakt een Zottegemse brouwerij bier.”

Dat hennep een natuurlijke onkruidbestrijder is en het fijner voor de buurtbewoners is om uit te kijken op een groene vlakte dan op een braakliggend terrein, werd ook aangehaald als pluspunt. De werken voor het nieuwbouwproject zouden na het bouwverlof van 2022 kunnen starten. Voor het zover was, zouden zelfs nog twee hennepoogsten mogelijk zijn.

Tot daar de theorie. Ruim een half jaar later blijkt dat er op de terreinen vooral wél onkruid gegroeid heeft en al zeker geen 1,5 miljoen hennepplanten. Op een aantal plaatsen zijn er een beperkt aantal – intussen verdorde – plantjes te bespeuren die mogelijk afkomstig zijn van het hennepzaaisel maar al bij al is het een bedroevend resultaat.

“Het ligt aan een samenloop van omstandigheden”, klinkt het bij het bedrijf Exie nv, dat door de projectontwikkelaar onder de arm werd genomen voor het alternatieve ‘kweekprogramma’. “Het zaad werd te laat op het seizoen ingezaaid. De grond werd ook niet bemest terwijl het om zeer arme, deels gesaneerde industriegrond gaat. Ook de weersomstandigheden speelden een rol. We hebben een nat voorjaar met te lage temperaturen gekend.”

In afwachting van de omgevingsvergunningen voor het project komt er mogelijk toch nog een tweede poging om industriële hennep te telen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise