Eerste ecologische ijspiste: “Te klein maar de kinderen hebben zich goed geamuseerd”

De fameuze ecologische ijspiste onder de luifel op de Grote Markt bleek vooral veel te klein. Maar toch zorgde ze voor heel wat glijplezier voor de kinderen. Het stadsbestuur evalueert de eerste editie dan ook ‘al bij al’ positief.

De ijspiste die eigenlijk bestond uit platen met een soort gel werd officieel ingegleden op 17 december en bleef de hele verlengde kerstvakantie liggen.

“Al bij al kunnen we spreken van een succes voor deze eerste editie”, zegt schepen Moad El Boudaati (Vooruit). “Dat betekent niet dat er geen aandachts- en verbeterpunten zijn. Daarbij denk ik in de eerste plaats aan de grootte van de ijspiste. We hadden er eentje besteld van 200m2. Toen ik ze echter zelf zag, besefte ik onmiddellijk dat dat een iets te klein formaat was. De piste was echter wel voldoende groot om de kleinsten zich goed te laten amuseren.

We gaan voor de volgende editie uitkijken naar een iets groter exemplaar dat wel nog altijd past onder de luifel. Want daar zijn we wel tevreden over: zelfs als het slecht weer was bleef de piste onder de luifel droog. Ook de ouders ervaarden het concept positief. Meestal als ze hun kinderen naar een gewone ijspiste brengen, komen zij doornat terug thuis. Dat was niet het geval hier.”

Ook de openingsuren zullen onder de loep genomen worden. “Normaal was de piste open tot 22 uur. Vaak zag je echter al dat er vanaf 19 à 20 uur, als de winkel sloten, niemand meer buiten was. We gaan hier dus proberen lessen te trekken en de openingsuren conform de bezetting van de straten aan te passen. Het heeft weinig zin om op een maandagavond tot 22 uur open te houden.”

In totaal werden 1.287 betalende tickets verkocht op een drietal weken. “Het was sowieso niet de bedoeling om daar winst op te maken. We hebben het bewust zeer laagdrempelig gehouden. Reguliere tickets kostten 2 euro en kinderen met een vrijetijdspas betaalden 0,50 euro. Dat dekte dus zeker de kosten niet maar als stad hebben we ook een sociale functie. Alles bij mekaar zijn we dus wel tevreden. Mits een paar aanpassingen willen volgend jaar zeker opnieuw een ecologische ijspiste voorzien.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise