Borstbeeld Vlaams schrijver Karel van de Woestijne terug in ere hersteld

Het borstbeeld en herdenkingsplaat van schrijver Karel van de Woestijne aan de Roostbaan is terug in ere hersteld. worden. De gemeenteraad besliste om het monument op te nemen in het gemeentelijk patrimonium waarna de renovatie intussen kon plaatsvinden. De gemeente zal voortaan instaan voor het beheer en onderhoud van het borstbeeld, herdenkingsplaat en omringende haag.

Karel van de Woestijne (°1878 – +1929) was een Vlaams schrijver en broer van de schilder Gustave. Eind 1906 verhuisde Karel van de Woestijne naar Brussel als correspondent van het Nederlandse dagblad ‘Nieuwe Rotterdamsche Courant’. Daarenboven gaf hij in 1928 een brievenroman uit in samenwerking met Herman Teirlinck: ‘De leemen torens’. Hij woonde een tijd in Laken maar ging vaak wandelen naar Grimbergen via Meise. In 1914 beschrijft hij de toestand in de streek rond Grimbergen, met name de vernielingen in het gehuchtje ‘Roost’ op de grens van Meise en Grimbergen. Het monument is van de hand van kunstenaar Wilfried Pas.

“Het borstbeeld was inderdaad aan renovatie toe”, zegt schepen van Erfgoedbeleid Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Zo was de neus ervan intussen verdwenen. Het was echter niet duidelijk wie voor de renovatie moest instaan: in 1992 werd er door de Koninklijke Schenking toestemming verleend aan de Marnixring Drijpikkel om het beeld te plaatsen in de Roostbaan in Grimbergen. Het beeld staat op de Inventaris Onroerend Erfgoed bij Meise ingedeeld (een aanpassing werd gevraagd, red.), maar het staat net op grondgebied Grimbergen.”

“Daarom werd er contact gelegd met alle betrokkenen waarna er door de gemeenteraad kon worden beslist tot opname in het Grimbergs patrimonium. Er werd een kunstenares gevonden die een neus voorzag op basis van een originele foto die we vonden van Karel van de Woestijne. De buste en de herdenkingsplaat kregen meteen een hele opsmukbeurt. Zowel het beeld als de haag er rond zullen voortaan door de gemeente onderhouden worden”, besluit Van Bree.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise