Afscheid van roerganger van “‘t Vilvouts” dialect

Vilvoorde heeft vlak voor Kerstmis afscheid moeten nemen van Marcel Stappers. Hij overleed op 80-jarige leeftijd. Stappers was eigenlijk een wandelende Vilvoorde-encyclopedie. Hij was erg actief bij de heemkundige kring Hertog Hendrik I en stelde onder meer een ‘diksjonnèèr’ van het ‘Vilvouts’ dialect samen.

Tien jaar na de eerste versie werd ‘De toal van de Pjèèrefretters’ door Marcel Stappers in een verbeterde en aangevulde uitgave gegoten. “De herwerkte versie bevat 5.000 woorden tegenover de 3.500 in de eerste editie”, zei Stappers fier bij de voorstelling van het woordenboek in 2005. “Ik had al heel veel tijd in de eerste versie gestoken. Maar de herwerking heeft mij opnieuw een jaar van mijn vrije tijd gekost. Vooral de aanpassing van de spelling heeft mij bloed, zweet en tranen gekost.” Op de cover van het boek was te zien hoe een paard het hoofd van Stappers verorberde, zeg maar het omgekeerde van de ‘Pjeirefretter’. Ironie ten top.

Niet alleen het ‘Vilvouts’ lag hem na aan het hart. Stappers, die lang secretaris was bij de heemkundige kring Hertog Hendrik I, schreef nog verschillende andere boeken. Hij was ook een verwoed verzamelaar. Zo had hij een grote collectie postkaarten van de stad in zijn bezit.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise