Voormalig korpschef Frits Coenen overleden na slepende ziekte: “Iedereen had hem gegund om wat meer van zijn pensioen te kunnen genieten”

De politie van de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) is in diepe rouw. Dinsdag overleed voormalig korpschef Frits Coenen (67) na een slepende ziekte. Hij was 15 jaar lang hoofd van de lokale politiezone en was in Vilvoorde een zeer graag geziene figuur. Amper vijf jaar geleden ging hij op pensioen.

Frits Coenen startte zijn carrière in 1974 bij de toenmalige rijkswacht. In 1978 kwam hij in Vilvoorde terecht en in 1987 werd hij er brigadecommandant. Toen de gemeentepolitie van Vilvoorde en Machelen en de Rijkswachtbrigade van Vilvoorde in 2001 samensmolten, werd hij korpschef. Coenen kreeg daarbij de leiding over 135 manschappen, 15 jaar later waren er dat een 160-tal.

Coenen had er drie ambtstermijnen opzitten als korpschef. In 2016 gaf hij de fakkel door aan huidig korpschef Erik Bassleer en blikte hij tevreden terug. “Het is een droomjob geweest”, stelde hij in zijn afscheidsinterview. “De stad is er door de jaren heen alleen maar veiliger op geworden. De cijfers geven mij gelijk, al besef ik dat de perceptie van de burger soms anders is. Wat de mensen zelf betreft: vroeger vroeg men iets, nu eist men het. En het klinkt misschien vreemd als intussen ex-politieman, maar ik vind dat we met een overreglementering zitten. Je mag vandaag gewoon niks meer.” Als uitsmijter kon het tellen. Het was Coenen ten voeten uit.

Hij ruilde na zijn oppensioenstelling Vilvoorde voor het Limburgse Bree. Dat had hij aan zijn vrouw beloofd. Hij koesterde nog grootse plannen. “Avondschool volgen – iets met fotografie, koken of talen – en mijn ultieme droom is reisbegeleider worden. Wie weet komt het er nog van.”

Het heeft helaas niet mogen zijn. Coenen heeft niet lang van zijn pensioen kunnen genieten. Hij werd ziek en ging van de ene kankerbehandeling naar de andere. De jongste tijd ging zijn toestand snel achteruit. Dinsdag is hij overleden in het ziekenhuis.

Huidig korpschef Erik Bassleer werkte lange met Coenen samen. “Wij hebben met diepe droefheid en grote verslagenheid kennis genomen van zijn overlijden”, reageert hij. “Coenen stond aan de wieg van onze politiezone en heeft hij deze gedurende vijftien jaar als een goede huisvader geleid. Als korpschef heeft hij in Vlaams-Brabant ook mee vorm gegeven aan de politiehervorming. Hij was vaak trekker of piloot bij nieuwe initiatieven. Zijn no-nonsense visie in combinatie met aandacht voor de medewerkers en de burgers werden algemeen zeer gewaardeerd. Zijn overlijden dompelt ons korps in een diepe rouw.”

Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) koestert enkel goede herinneringen aan Coenen met wie hij verschillende jaren samenwerkte en had eind vorige week nog een laatste lang gesprek met hem. “Dat was zeer aangrijpend. Frits was een beer van een vent waar ik heel veel bewondering voor heb. Samen hebben we heel wat beleefd. Ik heb dat altijd een zeer correcte en warme mens gevonden maar tegelijk ook een goede chef met zeer veel natuurlijke autoriteit. Hij koppelde ervaring aan een pak levenswijsheid en mensenkennis. Coenen was ook een graag geziene persoon in Vilvoorde. Hij was iemand die graag onder de mensen kwam, al eens een pint ging pakken en graag naar het voetbal ging. Iedereen had het hem gegund dat hij wat meer van zijn pensioen had kunnen genieten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise