Pijpleiding blootgegraven en gasolie afgetapt: drie mannen opgepakt en aangehouden

De politie heeft drie mannen opgepakt die op een op zijn zachtst gezegd gedurfde manier duizenden liters gasolie hebben afgetapt van een pijpleiding in Vilvoorde. Die hadden ze ter hoogte van het Tangebeekbos blootgegraven. De Raadkamer heeft intussen al beslist dat de drie Ninovieters aangehouden blijven.

Het parket Halle-Vilvoorde werd op drie december op de hoogte gebracht dat er ter hoogte van het Tangebeekbos in Vilvoorde vermoedelijk gasolie afgetapt zou worden van een pijpleiding. Men had door drukverlaging vastgesteld dat zich daar een lek moest bevinden.

Gezien de mogelijke risico’s voor zowel de veiligheid (risico op ontploffing) als het milieu (risico op bodemverontreiniging), werd onmiddellijk een onderzoek gestart met de lokale politie VIMA (Vilvoorde-Machelen) en de Federale Gerechtelijke Politie Halle-Vilvoorde.

“Er werd vastgesteld dat men de pijpleiding had blootgegraven, een buis had gelast op de leiding en van daaruit gasolie wegpompte naar een citerne”, legt parketwoordvoerster Carol Vercarre uit. “Door observaties kon men vaststellen dat personen met verschillende voertuigen olie kwamen aftappen.”

Zondag werd een onderzoeksrechter gevorderd voor de feiten van diefstal en lidmaatschap van een criminele organisatie. “Dinsdag werden verschillende huiszoekingen en arrestaties verricht, met ook bijstand van de wegpolitie, de douane en ingenieurs van de benadeelde firma. Drie mannelijke verdachten werden gearresteerd en woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Zij wonen allen in Ninove en zijn 30, 32 en 53 jaar. Vermoedelijk werd de gasolie in het zwarte circuit in omloop gebracht. Het onderzoek heeft reeds aanwijzingen opgeleverd naar verschillende afnemers.”

Er werd 4.000 euro cash geld, twee lichte vrachtauto’s die gebruikt werden om de gestolen gasolie te stockeren en vervoeren, en twee personenauto’s die gebruikt werden door de drie, in beslag genomen. “Er kon ook 4.000 liter gasolie, die maandagnacht werd buit gemaakt, gerecupereerd worden. De benadeelde firma heeft dinsdag de pijpleiding reeds hersteld en zeer goed meegewerkt aan het onderzoek”, aldus nog Vercarre.

De verdachten werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter. Zij zijn intussen voor de Raadkamer verschenen, die beslist heeft dat ze verder aangehouden blijven.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise