Kankerpatiënt Luc kan zich niet laten vaccineren en heeft dus geen coronapas: “Opgesloten in mijn eigen huis”

De invoering van het Covid Safe Ticket heeft voor Luc Debecker (60) uit Vilvoorde ernstige gevolgen. Omdat hij als kankerpatiënt niet kan gevaccineerd worden, moet hij er zelfs niet meer aan denken om vanaf maandag met zijn vrouw op restaurant te gaan. “Ik zit opgesloten in mijn eigen huis.”

Luc kreeg in maart dit jaar de diagnose dat hij lymfeklier had. Zeven maanden en zes zware chemosessies en immuuntherapie later is er positief nieuws. Luc is voorlopig kankervrij. Hij is weliswaar nog herstellende maar kan uitkijken naar betere tijden. Maar de invoering van de coronapas is alvast een serieuze streep door de rekening. Hij kan niet meer op restaurant, café of naar andere evenementen tenzij hij telkens een test ondergaat maar dat kost tijd en geld.

“En dus voel ik mij een beetje gestraft want ik ben nog niet gevaccineerd omdat ik die prik gewoon niet krijg”, vertelt Luc. “Ik ben een van die gevallen die over het hoofd wordt gezien met deze maatregel. Een vaccin is er ten vroegste eind januari voor mij. Maar dat is nog een hele poos. Een vaccin helpt helemaal niet bij mij momenteel zegt de dokter. Ik heb namelijk een heel zwak immuunsysteem. Zelfs een griepvaccin is uit den boze. Ik ben daarbij ook diabetespatiënt dus ook daar zit ik in de risicogroep. Dus ik moet echt serieus oppassen.”

Luc, die sowieso al beperkt was in zijn doen en laten, wordt nu nog meer beknot in zijn vrijheid. “Eerst was er de fase dat ik het niet riskeerde uit voorzorg voor mezelf. Toen er weer wat meer kon kon ik ook wat dingen beginnen doen en nu is het weer helemaal terug naar af. Dat heeft voor mij heel veel gevolgen. Mijn vrouw is volledig gevaccineerd. Maar ik kan zelfs met haar vanaf maandag niet meer op restaurant gaan. Dat is al een hele tijd bezig. Als ze naar een optreden gaat, moet ik thuisblijven. Ik ben onlangs uitzonderlijk wel nog naar het Schlagerfestival geweest omdat ik die kaarten al lang had. Maar ik heb mij daarvoor speciaal laten testen. Ik ben intussen al een twintigtal keren getest en dat is allesbehalve aangenaam telkens met die wisser in de neus. Bovendien kost het telkens tijd én geld. Nu wordt het mij nog moeilijker gemaakt met de coronapas. Het worden moeilijke maanden.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat via zijn woordvoerder weten dat er wel degelijk een oplossing in de maak is. “Wie zich niet mag laten vaccineren om medische redenen, kan gratis coronatesten krijgen”, zegt Arne Brinckman. “De publicatie van een Koninklijk Besluit daaromtrent gaat eerdaags gebeuren. Kankerpatiënten die te horen krijgen dat ze niet in aanmerking komen voor vaccinatie, vragen we om contact op te nemen met één van de 22 referentiecentra allergologie. Daar wordt de situatie van de patiënt bekeken en gaat men na of men het advies van de behandelende geneesheer volgt. Als de patiënt toch gevaccineerd mag worden, kan dat meteen in het referentiecentrum. Als het referentiecentrum het advies van de behandelende arts volgt, krijgt de patiënt een attest waarmee zij of hij via haar of zijn mutualiteit een terugbetaling krijgt voor PCR-testen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise