Zware juridische discussie rond Covid Safe Ticket in de rand

Het Covid Safe Ticket in de rand zorgt voor een zware juridische discussie. Vilvoorde vraagt intussen wel al een Covid Safe Ticket in de eigen stedelijke infrastructuur maar wil vooral duidelijkheid over sportclubs en fitnesszaken. “Zowel in het Bolwerk, onze feestzaal en eventueel andere ruimtes die we voor grotere evenementen verhuren zal een Covid Safe Ticket gevraagd worden, zoniet wordt het gewoon niet verhuurd”, zegt burgemeester Hans Bonte (Vooruit), die wel toegeeft dat de hogere overheid ‘in theorie’ ook daar zelfs al zou tegen kunnen optreden.

“Ik krijg intussen echter vragen vanuit onze sportclubs om ook een Covid Safe Ticket te kunnen opleggen. Het gaat om basketbalclub BAVI maar ook de petanque- en boogschuttersclub die allemaal wedstrijden hebben tegen Brusselse verenigingen. Als zij naar daar gaan moeten ze een Covid Safe Ticket tonen maar die ploegen als ze naar hier komen niet. Ik zou graag ‘ja’ kunnen zeggen op hun vraag en ik zeg ook ‘ja’ maar eigenlijk is het zo dat we daar in een wettelijk wazige zone zitten. Er stellen zich heel veel vragen.”

De moeilijkste kwestie stelt zich echter in de fitnesscentra. “Vooral daar zou ik dat graag opleggen. Alleen stuurt men mij op dit moment van het kastje naar de muur. Ik heb mijn licht opgestoken bij de gouverneur. Die zegt dat ik voor eind deze maand bij de federale minister van Binnenlandse Aangelegenheden Annelies Verlinden moet aankloppen aangezien het gewest nog geen decreet heeft. Ik ben naar de minister geweest maar zij geeft echter aan dat de Vlaamse overheid bevoegd heeft. Ik ben dus terug naar de gouverneur gestapt en die heeft mij laten weten dat hij nu vrijdag een overleg heeft hierover met het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers waarbij hij gaat verdedigen dat lokale besturen die bevoegdheid krijgen.”

“Ik hoor nu al van mensen die lid zijn van Basic Fit dat ze er nu nog nauwelijks binnen geraken op hun vaste uren omdat er zeer veel mensen van Brussel naar daar komen. Wat we voorspeld hebben, komt dus uit, namelijk dat fameuze waterbedeffect. Je ziet het niet alleen in de toegenomen drukte, maar ook in de onduidelijkheid bij sportverenigingen. Intussen lopen de cijfers van de besmettingen op terwijl de vaccinatiegraden nauwelijks opschuiven en het aantal opnames in ziekenhuizen toenemen.”

“Ik vraag mij echt af met welk argument de Vlaamse overheid zijn been zal stijf houden om dit zeker hier in de rand niet toe te laten. Ik hoop dat de gouverneur de Vlaamse overheid kan overtuigen om toch een beetje vertrouwen te hebben in de lokale politieke actoren in de rand. Want wat we gevreesd hebben is aan het uitkomen. Het is bijna te absurd voor woorden. Het gezond verstand zegt gewoon dat je dit moet doen om het virus onder controle te krijgen en de vaccinatiegraad omhoog te krijgen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise