Noor Vidts grijpt nipt naast bronzen medaille maar Vilvoordse stadsambassadeur oogst niets dan lof

Net geen medaille voor Noor Vidts op de zevenkamp op de Olympische Spelen in Tokio. Zowel bij haar familie als bij haar atletiekclub in Vilvoorde is er echter niets dan fierheid voor haar ongelooflijk straffe prestatie. Ook het stadsbestuur eert Vidts, die dit jaar stadsambassadeur is van Vilvoorde.

De Vilvoordse zette de voorbije twee dagen een erg straffe prestatie neer, maar grijpt net naast een bronzen medaille. Noor Vidts liep een fantastische 800 meter en zette met 2’09″05 een persoonlijk record neer. Maar het volstond dus net niet.

Haar mama Els Roegiers is ongelooflijk trots op haar dochter. “Ze heeft een prachtprestatie geleverd”, zegt ze in een eerste reactie. “We hebben er geen woorden voor. We zijn hier een feestje aan het bouwen (lacht). Ontgoocheling is er niet echt. Dat zou echt de kers op de taart geweest zijn en ze was er heel dichtbij. Maar dat was nooit de verwachting op voorhand. We waren al superblij met het feit dat ze zich kon kwalificeren en dan presteert ze daar op haar best. We kunnen alleen maar heel blij en trots zijn. Ze heeft dat ook in de afsluitende 800m ook heel goed gedaan. Jammer genoeg zaten de goede 800meter lopers in de eerste reeks. Dan had het misschien een ander verhaal geweest maar dat is ‘als als’. Het maakt niet uit. Een vierde plaats op de Olympische Spelen, wie kan dat zeggen. We zitten nu op hete kolen te wachten tot het moment dat we haar zelf kunnen spreken.”

Ook bij de Vilvoorde Atletiek Club (VAC), waar Noor de jeugdreeksen doorliep, werd in spanning gekeken op een groot scherm samen met de deelnemende kinderen van het atletiekkamp. “De ontgoocheling is heel groot maar desalniettemin: dikke proficiat voor Noor”, zegt haar voormalige trainster Pascale Kockaert (54). “Ik ken Noor al sinds haar zevende. Ze is altijd een goedlachs kind geweest. We noemden haar Noortje. Ze heeft alle jeugdreeksen doorlopen tot de kadetten en toen is ze doorgestuurd naar de topsportschool. Ik heb heel veel trainingen aan haar gegeven. Je zag meteen dat ze eigenlijk alles kon. Als kindje denk je nu niet meteen dat ze het zo ver zou gaan schoppen. Je ziet hier nog talent rondlopen… Maar het is zaak om vol te houden en dat heeft Noor wel gedaan. Ze heeft nu buiten verwachting gepresteerd. Maar ik heb een maand geleden wel al gezegd dat we Noor in het oog moesten houden. Het was allemaal heel spannend Die medaille komt nog wel. Dit is nog maar een begin.”

“Het is een beetje zuur dat het zo nipt is”, zegt Yvette De Schutter, secretaris van VAC. “Je weet dat het moeilijk gaat worden maar toch hoop je dat het gaat lukken. Uiteindelijk kan je niet anders dan heel tevreden zijn met wat ze gepresteerd heeft. Ze zet er onze club mee op de kaart en ze kon ons eigenlijk geen mooier cadeau geven want de club bestaat dit jaar 75 jaar. Het leefde wel enorm in de club. Da’s eentje van ons he. Je maag krimpt ineen van de spanning. Het zou goed kunnen dat we dankzij Noor in september een heel aantal nieuwe leden ontvangen die eens van atletiek willen proeven.”

“Noor is supersympathiek”, zegt jeugdtrainer Matthias De Buyser. “Ze is hier komen trainen tijdens de atletiekweek in juli. Ze is dan bezig met haar training af te werken en die kinderen begonnen de ‘mexican wave’ te doen in de tribune. Ze vond dat zo tof dat ze op de duur zelfs meedeed. Als persoon is ze zo lief en naturel. Die komt hier niet toe met een ‘air’ van ‘Ik ben een Olympische atlete’. Verre van. Als je met haar spreekt is dat over gewone dingen. Ze is niet bezig met zichzelf op de voorgrond te zetten. Daarbij is het ook nog een supermooie atlete om bezig te zien. Een voorbeeld voor de kinderen.”

Ook het stadsbestuur liet zich niet onbetuigd in alle lof. “Vilvoorde is bijzonder fier op Noor en haar club VAC. Zij was de voorbije dagen veel meer dan Vilvoords ambassadeur. Ik ken waarlijk niemand die zo glundert en geniet van haar sport. Maar ondertussen verlegde Noor met gigantische sprongen haar eigen grenzen. Dat belooft voor de toekomst”, aldus burgemeester Hans Bonte Vooruit).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise