Zondvloed doet straten veranderen in rivieren en modderstromen

Meise en Grimbergen zijn opnieuw zwaar getroffen door watersnood. Een zware regenbui zorgde ervoor dat straten in rivieren veranderden en huizen onderliepen. Onder meer het Heimbeekveld in Meise, waar een groot sociaal woonproject ter discussie staat, liep onder. Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. “Dit is nu al de zoveelste keer op korte tijd dat we het zitten hebben. Het is ongelooflijk erg…”

Rond 14 uur gingen de hemelsluizen open boven Meise en Grimbergen. Omdat de grond helemaal verzadigd is, veranderden velden en straten in één kolkende water- en moddermassa. Opnieuw werden ook dezelfde bewoners getroffen. Onder meer die van het Heimbeekveld waar burgemeester Van den Brande een gepland bouwproject met meer dan 300 sociale woningen wil schrappen omwille van diezelfde waterproblematiek.

“Het is de derde keer dat ik de oprit moet opkuisen deze zomer”, zegt bewoner Frank Beygaert uit de Heimbeekveld terwijl hij de smurrie probeert weg te keren. “Da’s op zich niks nieuw. Het is al 30 à 35 jaar dat we weten dat er hier problemen zijn. Hier achteraan hebben ze huizen bijgebouwd nog niet zo lang geleden. Bij het vooronderzoek bleek echter dat het hier niet geschikt is voor extra woningen en dat het weide moet blijven. Wat doen ze: ze bouwen die huizen toch. Sindsdien hebben wij nog meer overlast. Het is hier nu weer één modderpoel. Ik zit dan ook op de eerste lijn voor de ‘modderstrade’ tegenover mij. Het komt recht van de velden af… Deze keer heeft het ook wel in mijn woning binnen gestaan. Oké, het heeft hard geregend maar wil dat zeggen dat alles moet onderlopen? Ik wist meteen dat ik mij moest gereedhouden met mijn schop en aftrekker toen het begon. Ik heb mijn auto nog net kunnen gaan verzetten. Wanneer brengen ze zandzakjes? Als het gedaan is… Het enige dat we kunnen doen is opnieuw kuisen. En mijn vissen zoeken want ik heb een vijver achteraan die ook weer overspoeld is door modder. Ik vrees dat ik ze niet meer ga vinden. Op mijn terras stond de modder 60 à 70 cm hoog.”

Burgemeester Gerda Van den Brande kwam ter plekke zich van de toestand vergewissen. Ze besliste zelfs om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen. “We hebben het opnieuw hard te verduren gekregen. Dat is nu al de vierde of vijfde keer dat we het ‘plaatselijk’ in onze gemeente zitten hebben. Heimbeekveld is zwaar getroffen. Hier zijn zes woningen ondergelopen. Ook in de Sneek een drietal. Maar ook in de Potaardestraat, en Heidebeekstraat is de situatie problematisch. Ook elders in de gemeente, aan de Gladiolenlaan, de Broekstraat en in Meise dorp aan de Plantentuin zijn er problemen. We gaan alles nu in kaart brengen.” De brandweer moest liefst 65 interventies afhandelen.

(Lees verder onder de foto:)

Ook buurgemeente Grimbergen kreeg zijn deel. Onder meer in de omgeving van de Meerstraat en de Eversemsesteenweg was er geen doorkomen meer aan door de zware regenval. “Dit zijn echt onwaarschijnlijke toestanden”, zegt Stefan Vangrunderbeek uit de Eversemsesteenweg die is herschapen in een kolkende rivier. “Dit is bijna een waterpretpark. Misschien is dat niet leuk om horen voor al die mensen die echt in de shit zitten maar daar doet het mij aan denken. De straten, de beken en het veld zijn één grote wateroppervlakte Het hoeft geen 10 centimeter meer stijgen of mijn schrijnwerkatelier staat ook onder water. En dan moet je weten dat mijn woning 35 centimeter boven het straatniveau ligt. Deze straat staat normaal nooit blank en nu is het een rivier. De grond moet helemaal verzadigd zijn. Het heeft 1,5 uur hard geregend en dit is het resultaat.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise