Provincie weigert vergunning voor gecontesteerde gascentrale

De provincie Vlaams-Brabant weigert een vergunning toe te kennen aan Electrabel/Engie voor de nieuwe gascentrale in Vilvoorde.

De deputatie besliste geen vergunning af te leveren, omdat het project in Vilvoorde de natuurtoets niet doorstaat. Daarnaast botst het project met de instructie om een strengere stikstofnorm te hanteren. Tot slot staat het haaks op het luchtbeleidsplan van de stad Vilvoorde om tegen 2025 klimaatneutraal te zijn en de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. De beslissing is een verrassing, want de gascentrale van Vilvoorde, die Engie Electrabel goed een jaar geleden terugkocht, werd beschouwd als Ă©Ă©n van de grote kanshebbers in de plannen die op tafel liggen om twee of drie grote gascentrales te bouwen. Die moeten de geplande kernuitstap tegen 2025 opvangen.

Tegen de centrale was er protest gekomen van een actiegroep Tegengas. De stad Vilvoorde had een voorwaardelijk positief advies verleend, Grimbergen een negatief advies.

Energieleverancier Engie beraadt zich over een eventueel beroep. Het heeft daarvoor 30 dagen de tijd.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...