Yannick Carrasco en YC5 maken van leegstaande industriële loods sportieve buurtplek

Sportorganisatie YC5, met als boegbeeld Rode Duivel Yannick Carrasco, zetten samen met de stad hun schouders onder een ambitieus sportinitiatief in de voormalige loods van industrieel bedrijf Focquet. De loods wordt omgevormd tot sportieve buurtplek, met onder meer voetbal- en padelveldjes.

“Vilvoorde heeft veel talent aan jonge voetballertjes en sporters. Met YC5 proberen we ze extra kansen op ontplooiing te geven”, zegt Carrasco. “Ik heb het geluk gehad vandaag als professional te kunnen voetballen. Wie weet kunnen ook kinderen van vandaag, net als ik, van hun droom een werkelijkheid maken.”

In de loods komen een reeks kleine voetbalveldjes om met vijf tegen vijf te spelen. In een aanpalend gebouw komen padelterreinen. Er zal daarnaast ook ruimte zijn voor gevechtssporten, zoals boksen, en crossfit. Het bedrijf Focquet gebruikte de loods vroeger om onder meer oude stoomlocomotieven te repareren. Sinds een aantal jaar is het bedrijf er weggetrokken en staat het gebouw leeg.

YC5 wil nu van de site een bruisende plek maken waar jongeren elkaar via de sport kunnen ontmoeten. “YC5 is als sportorganisatie al enkele jaren bezig met sportactiviteiten voor de Vilvoordse jongeren, maar we voelen dat er nood is aan een permanente infrastructuur”, leggen coördinatoren Hakim Saifi en Kardo uit. “We willen dan ook een stapje verder gaan. Nóg meer inzetten op buurtwerk en kansen bieden door middel van sport in een fijne en comfortabele omgeving. We zorgen niet enkel voor sport en ontspanning, maar nemen ook een sociale en educatieve rol op. Wij dragen bij aan het sociale weefsel en de versterking van de buurt en de communicatie. Een plek waar iedereen uit de buurt, jong en oud zich kan thuis voelen en sporten.”

“Ik heb samen met heel wat Vilvoordse kinderen en jongeren, waaronder mijn boezemvriend Yannick, geleerd dat voetbal een zeer sociale en verbindende functie heeft”, vervolgt Hakim. “Samen wedstrijdjes spelen slaat bruggen tussen kinderen met veel talent en kinderen met minder talent, kinderen uit armere milieus en kinderen uit rijkere milieus, jongeren met Vlaamse roots en jongeren met vreemde roots. De laagdrempelige voetbalpleintjes waren toen en nu nog steeds de plaatsen om echte vriendschappen te sluiten.”

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) is maar wat blij dat YC5 de Focquet-loods wil omvormen tot state-of-the-art sportcomplex. “Het werd eigenlijk een stadskanker”, zegt burgemeester Hans Bonte. “Dit project kadert binnen de reconversie van de volledige regio. Het is al langer een droom van de stad om iets te doen voor kinderen die de weg niet vinden naar een voetbalclub. Daarom werken we graag mee aan dit project.”

De verbouwingen aan de loods zijn al gestart. Volgens de huidige planning zou er begin volgend jaar gesport kunnen worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise