UPDATE: Parket vindt geen aanwijzingen van brandstichting

UPDATE: Mededeling van het Parket van Halle-Vilvoorde

De aangestelde branddeskundige heeft ondertussen zijn onderzoek afgerond en zijn verslag aan het parket bezorgd. Hieruit blijkt dat de brand zeer waarschijnlijk werd veroorzaakt door een technisch defect in de zolderruimte dewelke niet gecompartimenteerd was. Dit aspect heeft een significante rol gespeeld bij de zeer snelle ontwikkeling van de brand. Er werden geen elementen weerhouden die zouden wijzen in de richting van een opzettelijke brandstichting.

In de zaak van de zware brand in de appartementen aan de Kloosterstraat wijzen de verzekeringsmaatschappijen naar de architect, de bouwheer en de eigenaar van het appartement waar de brand begonnen is. Het was nagenoeg meteen duidelijk dat de vlammen zich razendsnel langs de zolderverdieping konden verspreiden.

De brandweer die de gelijkaardige appartementenblok Leirekenhof inspecteerde raadde alvast aan om de dakverdieping te compartimenteren. Het was Groen-raadslid Bert De Wel die over deze zaak in de gemeenteraad een schriftelijke vraag stelde.

Burgemeester De Coninck (N-VA) stelde dat het gemeentebestuur niets kan verweten worden. Ook vanuit het gemeentestuur worden architect en bouwheer met de vinger gewezen. Zo zou bij de goedkeuring van de plannen de dakverdieping als ‘niet toegankelijk’ zijn beschreven. Er zouden ook geen nutsvoorzieningen gelegd zijn. Bij de inspectie na de brand bleek het tegendeel.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk