Volledig nieuwe school voor SBS Kinderkoppen: 430 leerlingen moeten twee jaar verhuizen naar tijdelijke locatie

Er komt een volledig nieuwe school in de wijk Kassei. Stedelijke basisschool Kinderkoppen barst met zijn 430 leerlingen letterlijk uit zijn voegen. Opvallend: de verouderde gebouwen gaan volledig tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwbouw. De school verhuist voor twee jaar naar een tijdelijke locatie.

SBS Kinderkoppen in de Vlierkensstraat is de tweede grootste stedelijke basisschool van Vilvoorde met ongeveer 430 leerlingen en vijftig personeelsleden. De school huist echter nog steeds in gebouwen waar tientallen jaren lang veel minder leerlingen en personeelsleden school liepen of werkten. “Enkele jaren geleden was dit nog een fusieschool samen met SBS De Doening in Peutie en zaten er evenveel leerlingen samen als nu alleen hier”, vertelt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open VLD). “De gebouwen zijn ook helemaal afgeleefd. Het nieuwste blok is van de jaren ‘70. Het deel van de school waar bij verkiezingen de stembureau’s worden opgetrokken, dateert zelfs van de jaren ‘40 of ‘50.”

Zowel voor klaslokalen, administratie als de speelplaats is er plaatstekort. De afgelopen jaren werd dit opgelost met het plaatsen van containerklassen, maar deze voldoen ook niet. Uit een externe studie bleek ook dat de huidige gebouwen en klaslokalen zeer slecht scoren en dat deze zelfs met de nodige renovaties onvoldoende zijn.

“Onze diensten doen er alles aan om de gebouwen elk jaar enigszins in orde te houden maar dat kost ook geld”, vervolgt De Ro. “Er is ook altijd wel iets anders aan de hand. Twee jaar geleden begon het plafond af te brokkelen in een lokaal, dan weer ging de verwarming ging stuk en moest er een volledig nieuwe ketel geplaatst worden. De stookkosten swingen ook de pan uit.”

“De klaslokalen op zich vallen nog wel mee als je die zo bekijkt”, zegt directeur Marc Verpuylt. “Maar de rest van de infrastructuur is hopeloos verouderd. Het aantal leerlingen is op die jaren verdubbeld en daar is de school absoluut niet op voorzien.”

Opvallend: de school wordt helemaal afgebroken en er komt een volledige nieuwbouw. “We gaan een plaats zoeken waar we de school twee jaar tijdelijk gaan huisvesten”, stelt De Ro. “Die zoektocht is nog volop bezig. Met 430 kinderen is gefaseerd werken niet mogelijk. Je kan hen niet twee jaar alleen maar in hun klas laten eten.”

“Het plezante aan die tijdelijke verhuis is dat de school van nul kan herstarten en de architecten veel meer mogelijkheden zullen hebben dan wanneer dat je gefaseerd gaat werken”, vervolgt Verpuylt. Hoe de nieuwe school er zal gaan uitzien wordt in een volgende fase vastgelegd. “Wat we wel al hebben afgesproken met de architecten is dat onze slogan ‘De gezonde zorgzame school voor uw kind’ visueel zichtbaar moet zijn. Daar staan we intussen voor gekend en het zou leuk zijn dat als je binnenkomt dit onmiddellijk ziet.”

De ontwerpfase met het bekomen van de bouwvergunning zal nog een jaar in beslag nemen. Volgens de huidige planning zou SBS Kinderkoppen op 1 september 2023 starten op de tijdelijke locatie om op 1 september 2025 terug te keren in de nieuwbouw. Het budget zit in de meerjarenbegroting en bedraagt 13,3 miljoen euro. Hiervan wordt een kleine 8 miljoen door Vlaanderen gesubsidieerd, de rest komt van de stad.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise