Alternatief voor jaarmarkt biedt interactief stadsspel, een Pjeirefretterswandeling, smoutebollen én nostalgie

Geen hoogdag op 26 april in Vilvoorde. De 158ste jaarmarkt in haar traditionele vorm wordt ook dit jaar geannuleerd. Er wordt wel een alternatieve editie voorzien met onder meer een interactief stadsspel, een Pjeirefretterwandeling, smoutebollen en veel herinneringen.

Het zat er uiteraard aan te komen maar ook dit jaar zal de grootste jaarmarkt in de noordrand niet kunnen doorgaan. “Wij betreuren dat wij ook dit jaar de trots van Vilvoorde niet mogen organiseren”, zegt voorzitter Johan Serkeyn van het jaarmarktcomité. “Wij koesteren echter de prachtige herinneringen van de vorige edities en steunen de stad met haar alternatieve activiteiten om de gedachte aan de jaarmarkt levend te houden.”

“Met wat creativiteit en goede wil hebben we ook dit jaar de jaarmarkt in een ander jasje moeten steken”, vervolgt cultuurschepen Moad El Boudaati (SP.A). “In het interactief escapegame ‘The Horseman’ kunnen speurneuzen het mysterie van de gebrandmerkte paarden trachten te ontrafelen. De beste rechercheurs winnen een prijzenpakket vol verwijzingen naar de jaarmarkt.”

Naast de interactieve wandeling brengt ook de Pjeirefretterswandeling de sfeer van alles wat met paarden en Vilvoorde te maken heeft tot leven via een parcours van vier kilometer. Eendjes vissen, een rondje op de draaimolen of met de botsauto’s rijden op de Troostkermis zal dit jaar niet lukken. Maar smullen van kermiszoetigheden zoals smoutebollen, churros, suikerspinnen of pommes d’amour is van zaterdag 24 april tot en met zondag 16 mei wel mogelijk onder de luifel op de Grote Markt.”

In het handelscentrum zal de jaarmarkt herleven dankzij etalages gevuld met herinneringen aan vorige edities. “De massale reactie van lokale handelaars en horeca-uitbaters op onze oproep om deel te nemen aan deze alternatieve jaarmarkt door middel van het zichtbaar plaatsen van een unieke pancarte in hun zaak is hartverwarmend”, zegt schepen van Economie Didier Cortois (Open VLD).

Vorig jaar was de hashtag ‘ikbenjaarmarktvilvoorde’ al actief en ook dit jaar komt deze terug samen met een wedstrijd. Inwoners krijgen een affiche in de bus om aan het raam te hangen en te tonen dat ze een Pjeirefretter in hart en nieren zijn. Wie nadien een foto post van zijn of haar affiche op Instagram of Facebook met de #ikbenjaarmarktvilvoorde maakt kans op een waardebon voor de jaarmarkt van 2022. Echte Pjeirefretters kunnen nog een stap verder gaan ook een beeldje van een paard tot een tekening van een kermismolen voor het raam zetten en er een foto van posten met de hashtag #fanvanvilvoorde. Zij maken kans op vijf prijzen.

De stad laat tenslotte weten er naar uit te kijken om op 9 mei 2022 opnieuw een volwaardige jaarmarkt te organiseren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise