Zennestad krijgt nieuwe vrouwelijke straatnamen: “Sofia Van Thuringen en Laure Balot verdienen dit”

De gemeenteraad heeft een voorlopig voorstel aanvaard om twee nieuwe straten de naam van een vrouw te geven die veel voor de stad heeft betekend. Het gaat om Sofia Van Thuringen, de 13de eeuwse oprichter van de Karmelietessen en schrijfster Laure Balot. “Zij verdienen dit”, klinkt het.

“De nieuwe, volgend jaar nog aan te leggen straat tussen de Leuvensesteenweg en de Perksestraat zou de naam van Sofia Van Thuringen krijgen, gehuwd met Hendrik II, hertog van Brabant”, legt schepen van Openbaar Domein Katrien Vaes (Open VLD) uit. “Zij geldt als oprichtster van de Karmelietessen en schonk het miraculeuze Mariabeeld aan het begijnhof. De eerste karmelietessen waren verderop in de Leuvensesteenweg gevestigd ter hoogte van de Levisfabrieken, waar nu een kapelletje staat. Later verhuisden ze – met hun wonderbeeld – naar de Leuvensestraat.”

De andere nieuwe straat wordt dit jaar nog aangelegd tussen Schaarbeeklei en Harensesteenweg langs de nieuwe appartementsgebouwen aan de vroegere autokeuring. Deze straat krijgt de naam van Laure Balot. Zij heeft een aantal romans op haar naam en heeft in 1956 een bronzen médaille ontvangen van de Académie française, weliswaar onder een ander pseudoniem. Ze kreeg ook de onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’, omdat zij en haar man tijdens WOII een Joods meisje hebben opgevangen en met veel liefde opgenomen in het gezin.

De procedure heeft wel nog wat voeten in de aarde. “Het voorstel is nu voorlopig aanvaard door de gemeenteraad. Daarna moet de cultuurraad een schriftelijk advies uitbrengen. Zij hebben hiervoor dertig dagen tijd. Daarna komt er nog een openbaar onderzoek waarbij eventueel bezwaren kunnen worden ingediend en daarna komt de definitieve aanvaarding van het voorstel terug naar de gemeenteraad.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise