VC Bolwerk ‘rustig’ van start: raadsleden actief ingeschakeld om inwoners te overtuigen van vaccinatie

Ook in vaccinatiecentrum Bolwerk is nu gestart met de inenting van het personeel uit de eerstelijnszorg. Opvallend: in Vilvoorde wil het stadsbestuur alle gemeenteraadsleden actief inschakelen om via hun netwerk mensen te overtuigen van het belang van vaccinatie.

Het wordt zoals bekend een rustige opstart in VC Bolwerk. Voor de eerste vaccinaties wordt voorlopig maar één vaccinatielijn gebruikt. Momenteel worden enkel zorgverleners en eigen vaccinatiecentrummedewerkers tussen de 18 en 55 jaar ingeënt, omdat de vaccinatiecentra in eerste instantie enkel AstraZeneca-vaccins krijgen. Maandag werden 72 mensen gevaccineerd, vandaag, dinsdag een honderdtal.

Stefan Lerner, thuisverpleegkundige van het Wit-Gele Kruis kreeg als eerste zijn vaccin in VC Bolwerk toegediend. “Ik was zeer blij en aangenaam verrast toen ik mijn uitnodiging tot vaccinatie ontving. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om het vaccin te laten zetten. Met deze eerste prik kan ik binnenkort beschermd aan de slag gaan. De vaccinatie geeft ons allemaal weer perspectief en is de eerste stap naar een normaler leven voor ons allemaal.”

Voorlopig loopt de planning nog niet helemaal vlot. “We stellen vast dat heel wat mensen hun afspraak nog niet bevestigen maar gewoon langskomen”, zegt waarnemend burgemeester Marc Grootjans van Machelen. “Het is nochtans belangrijk voor de planning van onze vaccinaties dat we een zo accuraat mogelijk beeld krijgen van wie er komt, wie zijn afspraak wil verzetten en wie de vaccinatie weigert. Daarom verzoeken we alle genodigden om zeker de richtlijnen in de uitnodiging te volgen.”

“Voor het verder inplannen van de vaccinaties zijn we afhankelijk van de leveringen”, vervolgt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A). “We passen onze planning en inzet dan ook continu aan. Deze week worden ook de residenten en personeel van de gehandicaptenvoorzieningen en zorgcentra gevaccineerd. We hopen dat we de komende dagen en weken snel in een hogere versnelling geraken.”

Tijdens de gemeenteraad maandagavond had Bonte ook nog een opvallende mededeling. “We wensen alle leden van de gemeenteraad – dus zowel oppositie als meerderheid – in te schakelen in de lokale vaccinatiestrategie om mensen te overtuigen van het belang van vaccineren. Ze kunnen zich verwachten aan een contact vanuit het VC Bolwerk om dit concreet te bekijken. We denken aan het ter beschikking stellen van gepersonaliseerde ‘social media’-boodschappen die door de raadsleden kunnen worden verspreid via hun kanalen en netwerken. Andere ideeën zijn welkom. We willen ‘samen werken’ aan een coronavrij Vilvoorde: de vaccinatiecampagne is geen kwestie van meerderheid of oppositie, noch van links of rechts. De diversiteit van onze gemeenteraad moeten we maximaal gebruiken om zoveel mogelijk culturele groepen te bereiken.”

Bonte stelde naar aanleiding van een mondelinge vraag ook nog expliciet dat de politieke onbestuurbaarheid van Machelen niet tot gevolg heeft dat inwoners van Machelen-Diegem slechts als laatste aan bod zullen komen of zelfs niet meer terecht zullen kunnen in het Bolwerk. Blijkbaar kwamen er vanuit de bevolking al ongeruste reacties in die zin.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise