Nieuwbouw voor woonzorgcentra Iris en Ascot: 82 residenten kunnen er terecht vanaf eind 2022

Aan de Oude Mechelsestraat in Strombeek-Bever bouwt de Orelia-groep binnenkort een nieuwe woonzorgcampus die de huidige verouderde woonzorgcentra Ascot en Iris zal vervangen. Die hadden geen al te beste reputatie. Het nieuwe woonzorgcentrum zal eind 2022 plaats bieden aan 82 residenten.

Zowel Ascot als Iris kwamen in 2019 op een zwarte lijst te staan van de Zorginspectie. In beide gevallen gaat het voornamelijk om infrastructurele problemen. Zo is er te weinig ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en zijn de ramen in een aantal kamers te hoog gepositioneerd. In afwachting van een nieuwbouw verhuisden de dertig bewoners van het woon-zorgcentrum Iris in de Kareelbakkerijstraat vorig jaar in september al voor een tweetal jaar naar een tijdelijke locatie in de vlakbijgelegen Begionalaan.

Grégory Cherpion, directeur van beide sites: “De woonzorgcentra Ascot en Iris werden respectievelijk in 2018 en 2017 overgenomen door Orelia. Er waren bij de overname heel wat werkpunten die ondertussen stuk voor stuk zijn weggewerkt. Dankzij de nieuwbouw kunnen eind 2022 ook de minpunten voor de infrastructuur van de beide huizen doorstreept worden. Ascot en Iris krijgen een nieuwe locatie, maar zullen nog altijd dezelfde warme huiselijke sfeer bieden. Omdat een nieuwbouw ook een nieuwe naam verdient, hebben we aan onze medewerkers en bewoners ook gevraagd om een mooie nieuwe naam te bedenken.”

De nieuwe campus telt 78 woonzorgkamers met badkamer, daarbij ook enkele kamers voor koppels. Het woonzorgcentrum is onderverdeeld in verschillende kleine afdelingen. Elke afdeling heeft een woonkamer met eet- en zitruimte en een open keuken. Verder zal de campus heel wat faciliteiten bieden. Zo komt er een mooie aangelegde tuin, een kiné-ruimte, een cafetaria met terras, een kapsalon, een polyvalente ruimte… Het woonzorgcentrum wordt ook voorzien van een beschermde afdeling met een veilige dwaaltuin voor mensen met dementie.

De nieuwbouw integreert een aantal innovatieve technieken, zoals bijvoorbeeld Aperi, de nieuwste generatie zorgoproep- en communicatiesystemen. En omdat het aangenamer is om zelf de temperatuur in je kamer te bepalen, zal de verwarming in elke woonzorgkamer afzonderlijk aangestuurd kunnen worden met een eigen thermostaat.

Ook op vlak van energiezuinig bouwen wordt er geïnvesteerd in zonnepanelen, is er automatische daglichtsturing (op elk moment de geschikte hoeveelheid licht) en regenwaterrecuperatie (van het dak en de parking) voor de schoonmaak en het doorspoelen van de toiletten. De planten in de tuin zullen niet verdorren, daarvoor wordt druppelbevloeiing voorzien.

De nieuwe campus ligt op de hoek van de Oude Mechelsestraat en de Villegas de Clercampsstraat. De voorgevel van het huidige herenhuis op deze locatie zal geïntegreerd worden in de nieuwbouw. Bedoeling is ook de interactie tussen de residenten en het leven in de buurt op een positieve manier te bevorderen. Medewerkers en bezoekers zullen bovendien ondergronds kunnen parkeren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise