600 aapjes moeten dagopnames in AZ Jan Portaels kindvriendelijker maken

De afdeling Pediatrie van het AZ Jan Portaels is op zoek naar vrijwilligers die aapjes willen haken. Het ziekenhuis wil die geven aan kinderen die opgenomen worden. β€œDe knuffel moet hen troost bieden als ze afscheid moeten nemen van hun ouders.”

Dagopnames van kinderen kindvriendelijker maken. Dat is het uitgangspunt van een nieuw project dat in april start in het AZ Jan Portaels. β€œAls een kind naar het operatiekwartier moet, moet het afscheid nemen van mama en papa”, zegt Astrid Smets, verpleegkundige van de afdeling Pediatrie in het AZ Jan Portaels. β€œBedoeling is dat ze zo’n aapje krijgen dat wel altijd bij hen kan blijven en op dat moment troost kan bieden.

Kinderen zouden het aapje krijgen bij aankomst in het ziekenhuis. β€œBij hun opname krijgen ze een zakje met daarin het aapje, hun operatieschort, een maskertje en informatie over wat er die dag te gebeuren staat. Het aapje blijft vervolgens de hele dag bij het kind en ‘s avonds mag het mee naar huis.”

De kinderafdeling van het AZ Jan Portaels heeft wel maar liefst 600 aapjes nodig om het project te doen slagen. “We zijn zelf al beginnen te haken, maar gezien het enorme aantal vraagt dat enorm veel tijd. We zoeken dan ook vrijwilliger die een aapje willen haken voor de kinderen.”

Wie wil meewerken, kan mailen naar: pediatrie@azjanportaels.be of ellendoms@azjanportaels.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise