Stukje nostalgie wordt gesloopt: voormalige feestzaal Waux-Hall maakt plaats voor appartementen en winkel

In hartje Grimbergen verdwijnt momenteel een stukje nostalgie. De fameuze feestzaal ‘Waux-Hall’ waar heel wat Grimbergenaren goede herinneringen aan hebben wordt er gesloopt. Er komt appartementen en winkels in de plaats.

Al in de eerste helft van de 18de eeuw zou op de hoek met de voetweg Sleutelstraatje en de huidige Onze-Lieve Vrouwstraat een afspanning opgetrokken geweest zijn.

Deze historische Waux-Hall werd gesloopt in 1946. In de plaats kwam de huidige feestzaal en drankencentrale van de familie Van Ruysseveldt. In de jaren ‘70 volgde ook nog nog een grote renovatie.

Vooral de oudere Gimbergenaren zullen zich de kermisbals, de theatervoorstellingen, communiefeesten, trouwfeesten, en zoveel meer herinneren. “Dit is een stukje geschiedenis van onze gemeente dat verdwijnt”, zegt burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD). “Er vonden kermisbals plaats, maar ook theatervoorstellingen, communie- en trouwfeesten. Fanfares gingen er repeteren en verenigingen hielden er hun eetfestijnen. De ‘Waux-Hall’ was dé feestzaal van het centrum. Nu stond het pand wel al drie jaar leeg. In de plaats komt een privé-ontwikkeling van appartementen in drie bouwlagen met op het onderste verdiep commerciële ruimtes.”

Waux-Hall is overigens een Engelse naam die in de 18de eeuw ontstond om een feestgebouw waar men zowel kon eten als drinken aan te duiden. Het woord en het achterliggende idee kende ook bij ons navolging, onder meer met de nog bestaande historische Waux-Hall in Brussel.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise