Politie schrijft 338 coronaboetes uit op één maand in Vilvoorde

De ingrijpende coronamaatregelen leiden in Vilvoorde naar records aan corona-boetes. Sinds de afkondiging van de nieuwe verstrengde maatregelen op 13 oktober en tot en met het voorbije weekend werden in Vilvoorde liefst 338 corona-boetes uitgeschreven voor in totaal ongeveer 85.000 euro.

Vilvoorde was in de aanloop naar de tweede golf een hotspot van besmettingen. Dat bepaalde mensen het nog altijd niet begrepen hadden en hebben, blijkt nu ook uit de concrete cijfers. Er werden sinds de nieuwe lockdown op 13 oktober een groot aantal boetes uitgeschreven. De eerste week werd zoals gebruikelijk nog een sensibiliseringsperiode voorzien vanwege de procureurs maar vanaf 19 oktober werd ingezet op handhaving. De eerste week werden zelfs 163 pv’s opgesteld puur op het grondgebied van Vilvoorde. In de weken daarna werden nog 86 (week van 26 oktober), 46 (week van 2 november) en 43 (week van 9 november) boetes uitgedeeld.

Het gaat om ongeveer gemiddeld 12 boetes per dag voor in totaal ongeveer 85.000 euro. “Dit is gigantisch veel maar ze zijn blijkbaar nodig”, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). “De hoofdbrok van de boetes spruit voort uit het de niet-naleving van de mondmaskerplicht in de publieke ruimte, met name de schoolomgevingen en het station. Dat zijn dus de hotspots. Het goede nieuws is dat het aantal vastgestelde inbreuken een dalende trend kent. De maatregelen blijken meer en meer ingeburgerd te geraken. Het is spijtig dat hiervoor zoveel PV’s nodig zijn. Ik denk dat we zelfs de ‘kampioen’ gaan zijn. Ik beschouw elke coronaboete als een nederlaag, namelijk een perfect te vermijden sanctie.”

Bonte hoopt dat met de heropening van de scholen het aantal inbreuken niet opnieuw gaat stijgen. “We staan samen voor een grote uitdaging die we alleen samen kunnen overwinnen door nauwgezet de veiligheidsvoorschriften op te volgen. We blijven intussen ook volop inzetten op het aanspreken van mensen en het herhalen van de maatregelen via gemeenschapswachten en schooldirecties. Ook schakelen we influencers in om ook de jongeren en scholieren te bereiken. Zo heeft onze Rode Duivel Yannick Carrasco al een filmpje verspreid waarin hij oproept om de maatregelen na te leven en zijn ook onze stadsambassadeur Ish Ait Hamou en profvoetballer Dieumerci Ndongala zijn daarmee bezig.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise