Expo ‘58 paviljoen aan renovatie toe: Campus De Brug krijgt 5,5 miljoen voor investeringen in schoolgebouw

Een aantal GO!-scholen in onze regio krijgen een smak geld ter beschikking om extra te investeren in hun gebouwen. Het gaat om KTA Campus De Brug in Vilvoorde, dat huist in een origineel Expo ‘58 paviljoen maar nu aan renovatie toe is, Campus Anderlecht en basisschool De Glinster uit Asse.

In de komende vijf jaren zal het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 139,5 miljoen euro extra investeren in zijn schoolgebouwen. Daarvan gaat 5,5 miljoen euro naar Campus De Brug in de Vaartstraat in Vilvoorde. “De school huist in een origineel Expo ‘58 Paviljoen van de burgerlijke ingenieurs van Noorwegen”, leggen directeur Dennis Holbrechts en algemeen directeur Kurt Meeus van de GO!-scholengroep uit. “Het is afgebroken in Brussel en in Vilvoorde opnieuw opgebouwd. Het was een revolutionair gebouw voor die tijd met een hangende dakconstructie. Je hebt metalen overspanningen en eigenlijk hangt het dak daar aan vast. Maar na goed 60 jaar is het dak dringend toe aan renovatie. De specificiteit van de constructie maakt dat je het dak er niet kan afhalen zonder ook aan de gevel of buitenschil te werken. Men gaat dus eigenlijk een zeer grondige renovatie moeten doorvoeren van het hoofdgebouw.”

Het dak is dan ook gigantisch: 100 meter lang en 30 meter breed en het bevat een 200-tal koepels. “Zo’n hangende dakconstructie beweegt mee met de wind. Er zijn dan ook met de jaren een aantal lekken in ontstaan die we elke twee à drie maanden moeten laten dichtbranden door een dakwerker. Maar al die openingen scheuren daarna gewoon opnieuw open. Het is dan ook structureel nodig dat er een oplossing komt. Pas op, op zich is dit een zeer goed onderwijsgebouw omdat die leslokalen zeer ruim zijn tegenover de klassieke lokalen die we vandaag kennen. Dat biedt enorm veel mogelijkheden.”

Er is nog geen duidelijkheid over een concrete uitvoeringsdatum. “Het budget is nu toegewezen maar nu wordt een projectdefinitie opgesteld en moeten de werken aanbesteed worden. Dus dat is nog minstens een jaar voor we definitief aan de slag kunnen. Dan moet ook bekeken worden wat het beste is. Met 5,5 miljoen euro kan je het bestaande gebouw niet afbreken en een nieuwe school zetten. Enkel voor de vernieuwing van een dak lijkt dit zeer veel geld maar het is de specificiteit van de constructie die maakt dat het een kostelijke affaire wordt. Omdat je het gebouw voor een stuk moeten ontmantelen. De vraag is nu of we het gaan inkapselen, die metalen draagstructuur behouden of dat we daarrond bouwen. Dat is nu aan de architecten om te beslissen.”

Niet alleen KTA Campus De Brug in Vilvoorde kreeg budget toegewezen voor investeringen. Ook Campus Anderlecht (10,7 miljoen euro) en basisschool De Glinster uit Asse (4,9 miljoen euro) kunnen infrastructuurwerken uitvoeren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise