Camera’s moeten komaf maken met slechte naam snelwegparking Peutie

Op de snelwegparking van Peutie zijn mobiele camera’s geplaatst. De stopplaats langs de E19 richting Antwerpen wordt nu al te vaak gebruikt om allerlei afval te dumpen en is dan ook een doorn in het oog van gebruikers en de lokale besturen van Vilvoorde en Steenokkerzeel. In februari volgt een evaluatie.

De snelwegparking op de E19 in Peutie (richting Antwerpen) staat al langer bekend als een notoire stortplaats. Dagelijks moet de parking opgekuist worden. Vaak wordt huisvuil gewoon naast de uitpuilende vuilbakken gezet.

Zowel Vilvoorde als Steenokkerzeel drongen aan op een oplossing. “De snelwegparking in Peutie is al langer een probleem”, zeggen Steenokkerzeels burgemeester Kurt Ryon (N-VA) en Vilvoords schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open VLD). “Daar willen we nu komaf mee maken en we zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking met Mooimakers de manier is om dat voor mekaar te krijgen.”

Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten. wil samen met alle partners – het AWV, de lokale en federale wegpolitie, Incovo, Interza en de lokale besturen van Steenokkerzeel en Vilvoorde – de situatie omkeren.

Concreet werden er begin november mobiele camera’s geplaatst en borden die aangeven dat er gefilmd wordt. In oktober werd er alvast een nulmeting gedaan. De hoeveelheid afval die toen op de snelwegparking werd opgehaald, zal als maatstaf dienen om de evolutie en de efficiëntie van de mobiele camera’s op te meten.

Het project zal minimum vier maanden lopen, tot en met februari, met een optie voor verlenging. “De ambitie moet zijn om van de parking in Peutie opnieuw een propere parking te maken. Indien de resultaten goed zijn, blijven de camera’s staan en streeft Mooimakers er naar om dit project structureel te laten overnemen door de partners”, zegt Jan Verheyen namens Mooimakers. “We zullen dan zelf ook op andere plaatsen die door sluikstorters geviseerd worden camera’s inzetten.”

Bij een inbreuk worden er GAS- of andere boetes uitgedeeld.

“Samen hopen we op een goed resultaat waarbij een verschil merkbaar zal zijn”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “In de aanpak van zwerfvuil werkt het Agentschap Wegen en Verkeer momenteel al op een driesporenbeleid: sensibiliseren, verbaliseren en opruimen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise