Vilvoorde vervroegt avondklok: donderdagavond vanaf 22 uur moet iedereen binnenblijven

Vilvoorde vervroegt de avondklok en volgt het Brussels gewest. Tussen 22 uur en zes uur ‘s ochtends mag je er niet meer op straat rondlopen.

Het stadsbestuur roept de omliggende gemeenten en bij uitbreiding de Vlaamse overheid op dit ook te doen. “We willen gelijkschakelen met Brussel om alle mogelijk verwarring te vermijden”, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). “Nu moeten bewoners van bijvoorbeeld de Schapenweg opletten langs welke kant van de weg ze nu na 22 uur nog hun hond uitlaten.”

De nieuwe maatregelen van de Vlaamse regering worden ook vervroegd ingevoerd en zelfs nog uitgebreid. Bonte benadrukt de ernst van de situatie: “Het is belangrijk om nu eenduidige maatregelen te hebben. Anders verliezen we veel tijd. We moeten de verstrengingen versneld invoeren. Elke burger moet nu inzien dat in je kot blijven nog altijd de beste optie is. Als men nu geen beslissingen neemt, zal het virus beslissen.”

Stad Vilvoorde annuleert alvast ook alle geplande evenementen tot eind 2020. Naar aanleiding van Halloween, wordt een verbod uitgevaardigd om van deur-tot-deur snoepinzamelingen te houden. Het zwembad cc Het Bolwerk en De Kruitfabriek sluiten de deuren. De bibliotheek blijft geopend via afhaaldienst. De sportactiviteiten onder 12 jaar mogen plaatsvinden, maar enkel contactloze trainingen, geen wedstrijden. Bepaalde pleinen zoals onder de brug van de Vuurkruisenlaan worden ook afgesloten. In de zorg wordt afgeraden dat mantelzorgers nog in woonzorgcentra blijven slapen.

Het stadsbestuur neemt ook de nodige stappen om noodopvang te voorzien voor de kinderen van werknemers in de zorg- en welzijnssector in de komende weken. Een externe organisatie en monitoren van de stad zullen hiervoor ingezet worden. Ook op de markten geldt de beperking van maximaal 2 volwassenen of 1 volwassene met minderjarige kinderen. Bonte laat ook nog weten dat Buso-school De Vest de rest van de week gesloten blijft.

N-VA Vilvoorde vindt de verstrenging overdreven. “Er zijn alternatieven voor een avondklok die beter verdedigbaar zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een duidelijk samenscholingsverbod: op die manier kunnen mensen alleen of met twee nog perfect de hond uitlaten of gaan joggen”, zegt gemeenteraadslid Dries Verhaeghe. “We roepen het stadsbestuur op om eenduidig over duidelijke regels te communiceren in plaats van bijna elke dag met andere regels te komen en vooral in te zetten op handhaving. Er werden amper corona PV’s uitgeschreven in Vilvoorde de laatste maanden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise