Vilvoordse oehoe na maanden gevangen met behulp van wasmand

De Europese oehoe, die sinds september 2019 Vilvoorde centrum ‘onveilig’ maakte, is gevangen. Het imposante dier verblijft momenteel in het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Malderen.

De indrukwekkende roofvogel was al verschillende keren gespot in het centrum van Vilvoorde. Hij kwam er zelfs bij mensen op hun balkon zitten in de Hendrik Consciencestraat, wat leidde tot een hilarisch filmpje. Het is dan ook even schrikken als zo’n uil plots opduikt. Het dier is dan ook tussen de 60 en 75 centimeter groot en heeft een spanwijdte van liefst 190 centimeter.

Nu is aan zijn avonturen in het Vilvoordse luchtruim een einde gekomen. Een bewoner van de Guido Gezellestraat heeft de oehoe maandagavond gevangen. “De man had ons opgebeld en wij hebben hem de raad gegeven om een wasmand over hem te plaatsen. Dat klinkt moeilijker dan het was want de oehoe was op dat moment een ekster aan het verorberen”, zegt Marc Van de Voorde van het VOC.

Een interventieploeg van het opvangcentrum ging het dier vervolgens ophalen. “Een dierenarts stelde vast dat de oehoe relatief mager was en hij last had van ‘het geel’ of Trichomonas. Er werd dan ook onmiddellijk een behandeling opgestart met medicatie. Deze ziekte komt vooral voor bij duiven en soms zangvogels. Roofvogels zoals de oehoe kunnen deze ziekte oplopen door het eten van besmette prooien.”

Het dier was voorzien van een vaste voetring. Op die manier kan hopelijk de rechtmatige eigenaar opgespoord worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise