Voormalig gebouw Van Helmont wordt opnieuw (nood)ziekenhuis

In Vilvoorde zijn de werken volop bezig om het gebouw van het voormalige Van Helmontziekenhuis, indien nodig, in te schakelen als noodziekenhuis. De huidige basiscapaciteit bedraagt 20 bedden, een aantal dat kan opgeschaald worden tot maximaal 60. Het noodziekenhuis komt er als voorbereiding op een piek aan coronapatiënten. Burgemeester Hans Bonte lanceert ook een oproep voor allerlei materiaal.

Wie zal er, na doorverwijzing, terecht kunnen? Mensen die niet ziek genoeg zijn om doorverwezen te worden naar AZ Jan Portaels en UZ Brussel, maar té ziek zijn om thuis te blijven omwille van de thuissituatie. Maar ook: patiënten die nog niet voldoende hersteld zijn om terug te keren naar huis en niet-Covid-19 patiënten indien dit noodzakelijk is om de capaciteit van de ziekenhuizen AZ Jan Portaels en UZ Brussel te vrijwaren.

Het is cruciaal om zoveel mogelijk bedden beschikbaar te houden voor de meest ernstige zieken in de ziekenhuizen zelf.

Opgelet: Patiënten kunnen zich nooit op eigen initiatief melden aan het noodziekenhuis, maar enkel op doorverwijzing vanuit het tijdelijk medisch centrum cc Het Bolwerk of na ontslag uit AZ Jan Portaels.

Het noodziekenhuis wordt momenteel klaar gezet in het gebouw van het voormalige Van Helmont ziekenhuis dat dateert van 1957. Dat gebouw staat al geruime tijd leeg en bleek, na screening, ideaal om als noodziekenhuis te fungeren. De voorbije dagen werden de gangen in sneltempo opgekuist, de elektriciteit werd opnieuw aangesloten en de brandveiligheid in orde gebracht. Een gedreven team van elektriciens, loodgieters en arbeiders van stad Vilvoorde, gemeenten Machelen-Diegem en Grimbergen en ingehuurde werkmannen zet zich sinds vrijdag 20 maart onvermoeid hiervoor in.

Burgemeester Hans Bonte: “De inspanningen zijn immens en werpen vruchten af. Toch zijn er nog wat zaken waar we graag een oproep voor doen. We zijn nog op zoek naar persoonlijk beschermingsmateriaal (gesloten verpakkingen wegwerpoverals, FFP2 maskers en wegwerphandschoenen), tablets, puzzels, leesboeken, waterkokers en microgolfovens. Aan al wie dit materiaal kan aanleveren, roepen we op dit vanaf woensdag 25 maart te doen, tussen 10 en 15 uur, in het gebouw van GO – Campus De Brug, ingang Vaartstraat.”

Het noodziekenhuis is een samenwerkingsverband van stad Vilvoorde, AZ Jan Portaels, Harno, Eerstelijnszone BraViO, en de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Machelen-Diegem, Meise, Wemmel, Grimbergen en Zaventem.

Een andere essentiële factor in het ontlasten van het zorgsysteem is het tijdelijk medisch centrum in cc Het Bolwerk. Sinds dinsdag 17 maart kunnen mensen met coronagerelateerde symptomen hier terecht voor een consultatie, na telefonische afspraak, ook in het weekend. Sinds de start van de consultaties hebben 245 burgers zich hier aangemeld. Het tijdelijk medisch centrum in cc Het Bolwerk is elke dag telefonisch bereikbaar tussen 9 en 17 uur op het nummer tel. 02 255 47 78

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise