Vernieuwde aanpak moet meer ‘Vilvoprikkers’ opleveren

De stad Vilvoorde hoopt dat door een vernieuwde aanpak en groepsdynamiek nog meer mensen zich geroepen zullen voelen om straatvrijwilliger te worden. Dat zijn bewoners die mee een stukje van het openbaar domein proper houden. Ze bepalen zelf welk stukje ze mee willen onderhouden (een straat, enkele straten, een pleintje,…) en wanneer en hoe vaak ze dit willen doen.

“Op plaatsen waar een vrijwilliger actief is, is het beduidend properder”, zegt schepen van Burgerzaken Katrien Vaes (Open Vld). “De samenwerking met de stadsdiensten en Incovo verloopt ook zeer vlot. Een aantal van de straatvrijwilligers zijn er al van bij het begin bij en zetten zich dus al 14 jaar belangeloos in voor de properheid van de stad.”

“Vanaf nu zetten we ook actief in op meer participatie bij de straatvrijwilligers”, vervolgt schepen van Wijkcontracten Didier Cortois (Open Vld). “Zo kozen de vele vrijwilligers die aanwezig waren op de jaarlijkse evaluatievergadering hun eigen, nieuwe, naam. Die naam: ‘Vilvoprikkers’ zal de oude naam ‘straatvrijwilligers’ vervangen. Daarnaast wordt er ook een gesloten Facebookgroep opgestart waar de Vilvoprikkers berichten en foto’s kunnen posten en op een simpele manier met mekaar, met ons als stad en met Incovo als belangrijkste partner in contact blijven.”

Tijdens de evaluatievergadering werd er voor het eerst ook ruim tijd gemaakt voor een interactief en participatief moment. “De Vilvoprikkers werden in groepen opgedeeld en gingen volop aan de slag tijdens een doorgedreven brainstormsessie over verbeterpunten, goede en slechte dingen en aandachtspunten in hun respectievelijke wijken. Op die manier kan het beleid meteen aan de slag gaan met deze erg waardevolle input, rechtstreeks uit het veld.”

Met het 15-jarig jubileum in het vooruitzicht hoopt de stad binnenkort de kaap van 200 Vilvoprikkers behalen.

Ook dit jaar organiseert de stad een lentepoets, deze keer exact bij de start van de lente: zaterdag 21 maart van 10 tot 12 uur. Die dag wordt geprobeerd om met zo veel mogelijk bewoners zo veel mogelijk afval (zwerfvuil en sluikstorten) op te ruimen.

Heb je interesse om Vilvoprikker te worden? Of om deel te nemen aan de lentepoets? Neem dan contact op met deskundige vrijwilligers– en participatiebeleid Mark Borremans via tel.: 0499 518 623 of e-mail: mark.borremans@vilvoorde.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise