50m hoge toren van Living Tomorrow krijgt groen licht

De bestendige deputatie heeft het beroep van een aantal buurtbewoners tegen de vergunning voor een ambitieus nieuwbouwproject van Living Tomorrow afgewezen. Vlakbij de Ring wil men de grootste innovatiecampus van Europa neerpoten in een toren van 50 meter hoog met daarin een hotel, restaurant, tentoonstellingsruimte en op het dak een modelluchthaven voor drones.

Een aantal (ruime) omwonenden hebben het niet zo op de plannen begrepen. Zij gingen bij de provincie in beroep tegen de omgevingsvergunning die door de stad Vilvoorde was verleend. “Dit wordt een toren van 50 meter hoog en die is in het residentiële Koningslo niet op zijn plaats”, zegt gemeenteraadslid en onmiddellijke buur Jan Anciaux (N-VA).

Volgens hem worden de mobiliteitsoplossingen niet correct voorgesteld – de trambus passeert er niet voor de deur – en er dreigt ook een conflict met de fietssnelweg. “Bovendien gaat het om een negen verdiepingen hoog gebouw met drones die zomaar boven onze tuinen gaan vliegen. Wij zijn ook niet akkoord met de uitbating van een hotel. Dat staat het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ook helemaal niet toe en met iets “innovatief” heeft dat ook niets te maken. Dat hadden ze anders perfect kunnen demonstreren met één of twee kamers. Het gaat duidelijk puur over geldgewin. Ook gaat men een bijkomende parking bovengronds aanleggen in plaats van ondergronds – begrijpe wie kan – wat uiteraard weer voor extra verharding gaat zorgen.”

Volgens Anciaux zijn er tal van adviezen van diverse commissies die genegeerd worden. Of de buurtbewoners nog verdere juridische stappen gaan ondernemen is nog niet beslist. “We gaan eerst overleggen en dan bekijken we of we eventueel naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen.”

De buurtbewoners hebben ook een uitnodiging ontvangen van Living Tomorrow om rond de tafel te zitten maar daar verwacht Anciaux naar eigen zeggen niet veel van.

Living Tomorrow investeert in zijn site in Vilvoorde 23 miljoen euro in een 50 meter hoog pand dat de tentoonstellingsruimte uitbreidt met 1000 m2 en onderdak biedt aan een hotel met 90 kamers en restaurant. Bedoeling is dat het project midden 2021 in gebruik genomen kan worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise