OVAM wil vervuilde gronden in kaart brengen

Hoe gezond is je grond? Dat onderzoekt De Grote Grondvraag. Samen met burgers wil OVAM in kaart brengen welke gronden gezond zijn en welke niet. Want het zijn de verontreinigde gronden die ze willen opsporen en saneren om zo elke vierkante meter grond in Vlaanderen weer gezond maken.

Door het rijke industriële verleden zijn er in Vlaanderen een pak verontreinigde gronden. Die hebben een niet te onderschatten invloed op het dagelijkse leven. Ook stad Vilvoorde neemt deel aan De Grote Grondvraag om zo risicogronden op te sporen en terug gezond te maken. “Ik ben blij dat OVAM met dit initiatief de stap nu ook naar de Vlaamse burgers zet om mogelijk vervuilde grond verder op te sporen en waar nodig actie te nemen, en dit zonder dat de individuele onschuldige eigenaar hier de dupe van wordt,” meldt Barbara de Bakker, schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en natuur.

Een risicogrond is een grond waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd. Door het verhoogd risico op bodemverontreiniging is een bodemonderzoek nodig. Dat betekent echter niet dat er ook sprake is van bodemverontreiniging. Een oriënterend bodemonderzoek kan daar uitsluitsel over geven. Zo worden ernstig verontreinigde gronden tijdig opgespoord en aangepakt. Tegen 2036 is elke risicogrond in Vlaanderen onderzocht en is daar waar nodig de sanering opgestart.

Als zou blijken dat je huis op een risicogrond staat dan helpt OVAM je door het proces voor bodemonderzoek. Via www.degrotegrondvraag.be kom je te weten of er informatie over de bodemkwaliteit beschikbaar is. Zo sta je later niet voor de verrassing dat je verplicht een onderzoek moet uitvoeren. Wachten met een bodemonderzoek kan een verontreinigingssituatie namelijk verergeren en leiden tot een hogere kost.

Alle informatie kan je vinden op www.degrotegrondvraag.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise