Eneco wil elektriciteit van Vilvoordse gascentrale

Eneco wil op korte termijn elektriciteit afnemen van de gascentrale van Vilvoorde (255 MW). De energieleverancier, die inzet op groene stroom, hoopt dat er vastgehouden wordt aan de kernuitstap en dat de capaciteit van de nucleaire centrales opgevangen wordt met flexibele bronnen zoals gascentrales.

Momenteel neemt Electrabel de elektriciteit af die in de Vilvoordse centrale wordt opgewekt, maar dat contract loopt binnenkort af. Eneco voert momenteel onderhandelingen met de Bulgaarse eigenaar. “We hopen hierover voor het einde van het jaar concreet iets te kunnen aankondigen”, klinkt het.

De gascentrale, waarvan de koeltorens de Vilvoordse skyline domineren, kwam de voorbije jaren herhaaldelijk in het nieuws. Ze werd stilgelegd in 2014 maar de centrale bleef wel operationeel, omdat ze werd opgenomen in de wettelijke strategische reserve voor de energiebevoorrading bij een nijpend tekort. In mei van dit jaar was er sprake van een Luxemburgs bedrijf dat met steun uit Qatar 2,5 miljard euro zou willen investeren in de bouw van twee nieuwe gascentrales in Vilvoorde maar dat verhaal lijkt een stille dood te sterven.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise