Nieuw leven voor brasserie De Met

Momenteel baat hij nog brasserie Franklin uit, maar eind juli neemt de 49-jarige Noël Smets brasserie De Met op de Grote Markt in Vilvoorde over. Daarmee keert Smets terug naar zijn roots, want tussen 1993 en 2000 baatte hij De Met al uit. “Het voelt dan ook als thuiskomen”, klinkt het. Smets wacht wel een zware taak, want de brasserie kende de laatste jaren vooral leegstand.

Het beschermde pand van De Met mag dan wel het pronkstuk van de Grote Markt in Vilvoorde zijn, toch liggen de gloriedagen van de brasserie al jaren achter ons. Onder meer een geschil tussen de stad Vilvoorde, die eigenaar is van De Met, en erfpachthouder Brouwerij Haacht over de noodzakelijke renovatiewerken zorgde ervoor dat de uitbating van de brasserie moeilijk was. Daardoor stond het gebouw de voorbije jaren meermaals leeg. Maar daar komt nu verandering in, want eind juli zwaaien de deuren van het legendarische pand opnieuw open. Het is Noël Smets, al dertig jaar actief in de Vilvoordse horeca en momenteel eigenaar van brasserie Franklin op de Franklin Rooseveltlaan, die de zaak zal uitbaten.

Opvallend: hij runde De Met ook al tussen 1993 en 2000. Toen zijn vennoot er destijds een punt achter zette, voelde Smets zich nog te jong om de zaak alleen uit te baten. Maar nu – negentien jaar en een pak extra ervaring later – keert hij wel terug naar zijn roots. “Het voelt dan ook helemaal als thuiskomen”, aldus de 49-jarige Smets. “Ik wil De Met een nieuw elan geven. Het wordt een brasserie-restaurant waar we de klassieke Vlaamse keuken aanbieden. Het personeel van brasserie Franklin, waar mijn concessie midden augustus afloopt, zal me mee volgen naar hier. Daarnaast zoek ik nog versterking voor de keuken en de zaal.”

Ondertussen is ook het geschil tussen de stad Vilvoorde en Brouwerij Haacht opgelost. Zo werden alle nodige herstellingen aan de binnenkant van het pand uitgevoerd. De gevel zal in de komende maanden door de brouwerij aangepakt worden. “De inrichting nemen we voor onze eigen rekening”, aldus nog de toekomstige uitbater. “Op de gelijkvloerse verdieping en het terras komt het brasseriegedeelte. Op termijn wil ik ook de eerste verdieping, waar in de jaren 90 het gastronomische gedeelte was, mee integreren in de brasserie. Op de planning voor het einde van het jaar staat ook de renovatie van de vergader- en feestzaal. Begin 2020 zullen de eerste feesten er kunnen plaatsvinden.”

Schepen van Lokale Economie Didier Cortois (Open Vld) is verheugd dat de deuren van De Met binnenkort heropenen. “Het gebouw is toch één van de kroonjuwelen van de stad”, laat hij weten. “We zijn ook tevreden dat de brasserie door Noël Smets uitgebaat zal worden. Hij kent het Vilvoordse horecaleven en heeft al een verleden in De Met. Ik ben er dan ook rotsvast van overtuigd dat hij de brasserie opnieuw zal laten opleven.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise