Groot fietsexamen voor leerlingen van basisscholen

De verschillende onderwijsnetten hebben voor de derde maal de handen in elkaar geslagen voor het ‘groot fietsexamen’ waar de Vilvoordse leerlingen van het vijfde en/of zesde leerjaar aan deelnamen. Een kleine 650 leerlingen trachtten vorige week hun fietsdiploma te halen.

In het verleden organiseerde elke school zelfstandig een eigen fietsexamen. Dit zorgde voor heel wat werk bij de politie en stadsdiensten. Om alles efficiënter en veiliger te laten gebeuren werd in 2017 met succes beslist om een gezamenlijk fietsexamen te organiseren voor alle Vilvoordse basisscholen. Door de samenwerking met de politiediensten, de gemeenschapswachten, de stadsdiensten en de verschillende scholen kan iedere leerling nu veilig en vlot Vilvoorde per fiets verkennen en ondertussen zijn of haar rijbekwaamheid inoefenen. De politie, verschillende vrijwilligers en de gemeenschapswachten zorgden ervoor dat iedere leerling veilig de weg aflegt. De gemeenschapswachten beoordeelden bovendien ook de verschillende vaardigheden die in het verkeer worden verwacht. De verplaatsing van de kinderen van en naar het vertrekpunt, de Tyndaleparking, gebeurde ook ook onder begeleiding van de politiediensten.

Onderwijsschepen Jo De Ro (Open Vld): “Tijdens het fietsexamen leggen de kinderen eerst een behendigheidsparcours af op de Tyndaeleparking. Indien ze hierin slagen moeten ze zelfstandig een route van een 7-tal km afleggen die langs iedere secundaire school van Vilvoorde gaat. Op deze manier weten willen we de leerlingen ook aanzetten om éénmaal ze aan hun secundaire schoolcarrière beginnen, de fiets te gebruiken als vervoersmiddel.”

In totaal namen dit jaar 14 scholen met 34 klassen – een totaal van zo’n 650 leerlingen – deel aan het fietsexamen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise