Brandweer redt vastgevroren eend uit vijver

In het Vilvoordse Hanssenspark vond maandag een niet-alledaagse reddingsactie plaats. Een eend zat er vastgevroren in de vijver. De vangstokken van het Wildlife Intervention Team bleken te kort en dus moest de brandweer erbij gehaald worden. In een thermisch pak waadde een van de spuitgasten door de vijver en kon het ongelukkige dier uiteindelijk bevrijden uit zijn benarde situatie.

De eend zal nu een paar dagen op krachten komen in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Malderen. “De eend moet nu deftig recupereren want ze is duidelijk verzwakt”, zegt Marc Van De Voorde van het VOC. “Een gezond dier zal zoiets niet voor hebben. Die poetsen zich grondig en de olie op hun pennen zorgt ervoor dat ze niet vastvriezen. Deze eend was besmeurd met modder en dat vriest uiteindelijk vast.”

In het VOC begint de winterprik zich stilaan te laten gevoelen. “We willen de mensen oproepen om vogels te beginnen voederen. Tot twee weken geleden waren er nog veel vliegjes en ander voedsel maar nu niet meer. Het is dus het moment…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise