Open Vld en Groen willen opnieuw praten met Bonte

 

De coalitiegesprekken in Vilvoorde kunnen na de herfstvakantie terug van start gaan. Na een politiek hectische week zijn de verantwoordelijken van Groen, Open Vld en CD&V opnieuw in gesprek gegaan. “Na rijp beraad zijn de partijen bereid om opnieuw met sp.a plaats te nemen aan de onderhandelingstafel”, laat Barbara de Bakker (Groen) weten.

Eerder deze week duwden verantwoordelijken van Open VLD en Groen de pauzeknop in van de onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Vilvoorde. Deze beslissing kwam er, ondanks een al ondertekend bestuursakkoord, nadat burgemeester Hans Bonte (sp.a) Groen geen schepenmandaat wilde geven wegens ‘te groen achter de oren’.

De herfstvakantie wordt wel nog aangegrepen ‘om alle partijen de tijd om te rusten en zich voor te bereiden’. “Daarna kan gewerkt worden aan een coalitie waarbij niemand van de onderhandelende partijen uit de boot valt. De drie partijen roepen in tussentijd alle politici en partijen op om de herfstvakantie te gebruiken om de rust in de stad te laten terugkeren”, aldus nog de Bakker.

Om zelf geen voeding aan speculatie te geven en zeker geen olie op het vuur te gieten, wordt er verder niet gecommuniceerd.

Sp.a, dat dus blijkbaar lang genoeg op het strafbankje heeft gezeten, waardeert de oproep om terug rond de tafel te gaan zitten. “Wij sluiten ons ook aan bij het idee dat de onderhandelingen best hernomen worden na het herfstverlof”, zegt partijvoorzitter Johan Serkeyn. Bonte zelf blijft intussen strategisch uit beeld.

En dus zijn we terug bij het begin en is er alvast van een ‘anti-Bonte’-coalitie – voor zover die ooit tot de mogelijkheden behoorde – geen sprake meer. De ommezwaai lijkt dan ook eerder een pragmatische overweging dan dat het uit volle goesting is. De burgemeestersakte van Hans Bonte, die ondertekend is door sp.a, Groen en vier CD&V’ers, sluit namelijk een aantal andere scenario’s uit of maakt ze op zijn zachtst gezegd heel moeilijk. N-VA, dat aanvankelijk nog mee een front vormde met de liberalen en groenen tegen Bonte, lijkt met deze nieuwe ontwikkelingen nu definitief buitenspel te staan.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise